Τράπεζες

«Ματώνουν» πάλι οι τράπεζες, μπαίνει «φρένο» στους short!


Ισχυρή πίεση σε Πειραιώς - Eurobank, ενεργοποιήθηκε μηχανισμός ελέγχου διακυμάνσεων στα Παράγωγα

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η συνεχιζόμενη επίθεση στις τραπεζικές μετοχές από funds που κλείνουν θέσεις ή σορτάρουν, υποχρεώνοντας τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να ενεργοποιήσει το μηχανισμό ελέγχου μεγάλων διακυμάνσεων στα Παράγωγα.

Η κατάσταση με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει δύσκολη, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, όσο οι δυνητικοί αγοραστές τηρούν στάση αναμονής, αφήνοντας σε πωλητές και short ελεύθερο πεδίο για την άσκηση πιέσεων, ακόμη και σε επίπεδα τιμών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητα χαμηλά. Επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει πάλι καθοδικά το επίπεδο των 500 μονάδων, εκεί όπου βρισκόταν στις αρχές του 2016, στον απόηχο της «τραυματικής» για τους μετόχους ανακεφαλαιοποίησης.

Η αποχή των αγοραστών είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αναμενόμενη εμφάνιση νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, λόγω της γρήγορης μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων την επόμενη τριετία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμένει εντελώς ασαφές αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τεθεί από τις αρχές ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Είναι σαφές και σήμερα ότι οι επενδυτές έχουν χωρίσει σε δύο «ταχύτητες» τις τραπεζικές μετοχές, με τις ισχυρότερες πιέσεις να ασκούνται σε Πειραιώς και Eurobank, τις δύο τράπεζες που θεωρείται από την αγορά ότι θα επηρεασθούν περισσότερο από την επιτάχυνση της μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων.  Πριν από λίγο οι μετοχές υποχωρούσαν  περίπου κατά10%).

Αντίθετα, ασφαλέστερες θεωρούνται Alpha και Εθνική, με τις απώλειες των μετοχών τους να παραμένουν σταθερά πολύ χαμηλότερες και πάντως κάτω από το 5%.

"Φρένο"

Οι χρηματιστηριακές αρχές φοβούνται ότι όσοι θέλουν να σορτάρουν τραπεζικές μετοχές (και όχι μόνο…) θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην Αγορά Παραγώγων και, ειδικότερα, στα συμβόλαια futures.

Για το λόγο αυτό, ενεργοποιήθηκε και στην Αγορά Παραγώγων ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβολών (ΑΜΕΜ), ο οποίος λειτουργεί στην υποκείμενη αγορά. Ο ΑΜΕΜ λειτουργεί με «δυναμικό» τρόπο, δηλαδή όταν υπάρχουν μεταβολές μεγαλύτερες του 3% σταματούν οι συναλλαγές για λίγα λεπτά και αρχίζουν πάλι με δημοπρασίες. Ο «στατικός» τρόπος λειτουργίας του ΑΜΕΜ εφαρμόζεται όταν οι διακυμάνσεις πιάνουν διψήφιο ποσοστό, οπότε οι συναλλαγές σταματούν επίσης για λίγα λεπτά.

Αυτά τα μέτρα είναι χρήσιμα μεν, αλλά αποτελούν «ασπιρίνες», όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο όπου οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση risk-off, αποσυρόμενοι από τις τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος… καταιγίδας στις αγορές.

Όπως τόνιζε από χθες το Σin:

Βαριά σύννεφα σωρεύονται στις αγορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, καθώς η Κομισιόν έστειλε «πολεμικό τελεσίγραφο» στην Ρώμη για το έλλειμμα, ενώ το πιο «βαρύ χαρτί» της παγκόσμιας αγοράς, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο, έχει πλέον απόδοση που ξεπερνά το 3,2%. Αν οι καταιγίδα ξεσπάσει, η Ελλάδα θα την υποδεχθεί χωρίς ομπρέλα, φοβούνται παράγοντες της αγοράς.

Το λεγόμενο «φαινόμενο του Οκτωβρίου» (“October effect”) δεν υποστηρίζεται από τα στατιστικά, αλλά και μόνο το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κραχ του 20ου αιώνα στην Wall Street (1929, 1987) έγιναν μέσα στον Οκτώβριο είναι αρκετό για να κάνει πολλούς στις αγορές νευρικούς, ιδιαίτερα όταν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι άκρως ανησυχητικές:

1.    Στην Ευρώπη, ο πόλεμος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ρώμη είναι έτοιμος πλέον να αρχίσει, με απρόβλεπτες συνέπειες, που φθάνουν ως την αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους με «κούρεμα» των Ιταλών καταθετών, όπως προειδοποίησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, την οποία αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση της “Republica” σχεδόν αμέσως μετά την αποστολή της, διαλαμβάνει το «πολεμικό τελεσίγραφο» προς τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης: αν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν έχει υποβληθεί στην Κομισιόν σχέδιο προϋπολογισμού που θα συνάδει με τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για το έλλειμμα και τη μείωση του χρέους, ο ιταλικός προϋπολογισμός θα απορριφθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Ιταλία θα βρεθεί στο έλεος της αγοράς ομολόγων, όπου ήδη η απόδοση των 10ετών τίτλων έχει εκτιναχθεί κοντά στο 3,5%, ποσοστό ασύμβατο με τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Ουσιαστικά, αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση της Ρώμης, τα σενάρια για το Italexit και για το «ξήλωμα» της ευρωζώνης θα επανέλθουν με ορμή στο προσκήνιο.

2.    Στις ΗΠΑ, ο Οκτώβριος βρίσκει τους χρηματιστηριακούς δείκτες «παραφουσκωμένους», κοντά σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί πάνω από το 3,2%, λόγω των ενδείξεων ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να υπερθερμαίνεται και ο πληθωρισμός περιμένει στη… γωνία. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να χάνει 180 μονάδες. Η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά (δείκτης VIX) έχει αυξηθεί απότομα, κάτι που αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τη συνέχεια, ιδιαίτερα αν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές εταιρείες αποδειχθεί ότι κρύβουν κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα