Αγορές

Καταιγίδα Τραμπ στις αγορές Απώλειες στο ΧΑ, Ισχυρά τα ομόλογα


Η αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής του προκαλεί αναταραχή στις αγορές, που φοβούνται αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, με επιβράδυνση της ανάπτυξης - και ενδεχομένως ύφεση σε πολλές χώρες.

Κεφάλαια φεύγουν από τα χρηματιστήρια προς ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας μεγάλη πτώση τιμών των μετοχών και υποχώρηση των δεικτών σε Ευρώπη και Wall Street, που θα έχει ενδεχομένως συνέχεια αύριο στην Ασία.

Η εικόνα βελτιώνεται τις τελευταίες ώρες και οι απώλειες περιορίζονται, αλλά  το χρηματιστηριακό κλίμα έχει πλέον επιδεινωθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.

Οι μετακινήσεις κεφαλαίων προκαλούν άνοδο τιμών/μικρή πτώση αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ισχυρά αποδεικνύονται και τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ πιέζονται τα ιταλικά.

Όπως επισήμαινε το Sofokleousin.gr  σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να βάζουν τους ελληνικούς τίτλους χρέους «στο ίδιο... τσουβάλι με τους ιταλικούς», όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Εμπιστεύονται περισσότερο την ελληνική οικονομία και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζεται ως πηγή πιθανών μελλοντικών κινδύνων.

Μετοχές και δείκτες

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στο ΧΑ, που ήταν ούτως ή άλλως στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Το χρηματιστήριο κλυδωνίζεται τώρα στα «απόνερα» της αναταραχής που προκαλεί στις αγορές η απόφαση του προέδρου Τραμπ να ξεκινήσει νέο γύρο εμπορικού πολέμου με την Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς σε μεγάλη γκάμα κινεζικών προϊόντων.
Το χρηματιστηριακό ταμπλό έγινε «κατακόκκινο» σήμερα, καθώς μετοχές και δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. 

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας. Στο -2,6% ο ΓΔ,  περίπου -4% ο τραπεζικός.
 Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούσαν κατά 1,8%, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones ξεκινούσε με -1,4%. Τώρα οι διεθνείς αγορές έχουν ανακάμψει και οι απώλειες περιορίζονται σε 1%-1,2%.

Προς αναζήτηση στηρίξεων

 Υποχωρώντας κατά 2,60% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,2 μονάδες. Βρίσκεται λοιπόν στο κάτω όριο της περιοχής όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη κίνηση πρόσκαιρης διόρθωσης. Αύριο θα κινηθεί πιθανότατα χαμηλότερα, τεστάροντας την επόμενη στήριξη στις 746-743 μονάδες.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,30% τερματίζοντας στις  1.954,76 μονάδες.

Κατά 3,98% υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας -4,35%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Κατά σειράν απωλειών Attica -5%, Alpha και Πειραιώς -4,4%, Εθνική -4%, Eurobank -3,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατήρησεί μόνον η ΔΕΗ (+2%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΟΛΠ -6,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  -5,4%, Ελλάκτωρ -4,5%, Μυτιληναίος -4,3%,  Βιοχάλκο -4%, ΕΧΑΕ -3,3%, Grivalia -3%.

Διαβάστε επίσης