Αγορές

Θύελλα στα χρηματιστήρια


Ανεπηρέαστη η απόδοση του 10ετούς, παρά την πίεση στους ιταλικούς τίτλους. Αντέδρασε από τις 754 μονάδες το Χρηματιστήριο, είσοδος αγοραστών.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην πίεση της διεθνούς συγκυρίας δείχνουν οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, την ώρα που οι αγορές ετοιμάζονται για πολυήμερη αναστάτωση, μετά το τελεσίγραφο Τραμπ στην Κίνα για επιβολή νέων δασμών αυτή την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να στρέφονται τα επενδυτικά κεφάλαια στα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια».

Ενδεικτική αυτής της στροφής στην ασφάλεια, είναι η μεγάλη άνοδος των τιμών των γερμανικών ομολόγων, που πίεσε νωρίτερα την απόδοση των 10ετών bunds σε επίπεδο χαμηλότερο από το μηδέν, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε οριακά θετικό έδαφος, αλλά και πάλι με μεγάλη πτώση σε σχέση με την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης δέχονται πίεση, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των ιταλικών τίτλων, όπου το 10ετές ξεπέρασε και πάλι το όριο του 2,6%.

Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές δεν φαίνεται να βάζουν τους ελληνικούς τίτλους χρέους στο ίδιο... τσουβάλι με τους ιταλικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωνε νωρίτερα μικρή πτώση και τώρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Παρασκευή, στο 3,342%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, στην αγορά εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία ότι πολύ γρήγορα, ακόμη και την επόμενη Τρίτη, θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στην επόμενη έκδοση ομολόγων, κατά πάσα πιθανότητα 7ετούς διάρκειας. Τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παρακολουθούν πολύ στενά τις διακυμάνσεις στις αγορές, για να κρίνουν αν η νέα έκδοση μπορεί να «βγει στον αέρα» την επόμενη εβδομάδα, ή αν θα χρειασθεί μια αναβολή, μέχρι να καθαρίσει ο ορίζοντας στις διεθνείς αγορές.

Ενδιαφέρουσα είναι και η κίνηση των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς, παρά τη συνεχή πτώση του Γενικού Δείκτη, μετά τις 11.00, η αγορά φάνηκε να βρίσκει μια ισχυρή βάση στο επίπεδο των 754 μονάδων, όπου έγινε αισθητή και η είσοδος αγοραστών. Στις 14.30, ο Δείκτης είχε ξεπεράσει τις 756 μονάδες, με το ποσοστό της πτώσης να περιορίζεται σε 2,30%, δηλαδή περίπου όσο υποχωρούσαν και οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στελέχη της αγοράς επισήμαιναν ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων δεν αντιμετωπίζουν την Λεωφόρο Αθηνών πια σαν τον «αδύναμο κρίκο» των αγορών της ευρωζώνης, αλλά διατηρούν προσδοκίες ότι θα συνεχισθεί το ράλι που έχει αρχίσει από την αρχή του 2019 και έχει φέρει το ελληνικό Χρηματιστήριο ανάμεσα στα πιο αποδοτικά της παγκόσμιας αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή αναταραχή δεν φαίνεται να δίνει στους διαχειριστές κεφαλαίων σήμα για γρήγορη έξοδο από την Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, κινητοποιεί πολλούς για να «ψαρέψουν» καλές ελληνικές μετοχές σε ελκυστικότερες τιμές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα