Αγορές

Καταιγίδα στα ομόλογα μετά το ράλι


Το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση: Σήμερα «τρέχουν στην… κατηφόρα» - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις εκτοξεύονται στα ύψη, «ακυρώνοντας» την αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών. Βασική αιτία δεν είναι η παρατηρούμενη επιδείνωση κλίματος στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά σε πληροφορίες για επικείμενες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις από μεγάλο fund.

Στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων οι τιμές πιέζονται, οι αποδόσεις ανεβαίνουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις που βρίσκονται κοντά στο μηδέν (όπως των γερμανικών, φινλανδικών, γαλλικών κλπ) σχεδόν διπλασιάζονται.

Όμως η μεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε μία-δύο μονάδες βάσης. Στα ελληνικά χρεόγραφα η αντίδραση είναι εντυπωσιακή έως υπερβολική: 

• Η απόδοση του 5ετούς ανεβαίνει κατά  25(!) μονάδες βάσης, επιστρέφοντας στο 1,708%.  Περίπου 38 μονάδες είναι η διαφορά από το χθεσινό ιστορικό χαμηλό.  
• Του 10ετούς  κινείται τώρα στο 2,717% 18 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσμο

Επισημαίνεται ότι οι πιέσεις  άρχισαν από χθες, μετά την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 5ετούς είχε πέσει στο 1,223% κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών,  διαμορφώθηκε όμως σε  1,456% στο κλείσιμο, ανακάμπτοντας  κατά 23,3 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης