Αγορές

Με premium 12% τα ελληνικά ομόλογα! Αγοράζονται με «καπέλο»!


Πριν από λίγα χρόνια ήταν στην κατηγορία «σκουπίδια» και οι τιμές τους είχαν πέσει μόλις στο 16% της ονομαστικής τους αξίας! Τώρα τα ελληνικά ομόλογα γίνονται ανάρπαστα στις αγορές και οι διεθνείς επενδυτές πληρώνουν «καπέλο» για να τα αγοράσουν: Οι τιμές τους είναι πλέον πολύ υψηλότερες από τις ονομαστικές τους αξίες, καθώς διαμορφώνονται με βάση τις αποδόσεις.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αγοραπωλείται αυτή την ώρα στο 112%(!) της ονομαστικής  του αξίας- νωρίτερα η τιμή πήγε μέχρι το 112,67%!

Η τιμή του 5ετούς πλησίασε το 110% και αυτή την ώρα είναι στο 109,88%

Οσο ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και  τις δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της, οι τιμές των κρατικών χρεογράφων ανεβαίνουν – οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως.
Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις σημειώνουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Σήμερα καταγράφουν άλλο ένα, καθώς συνεχίζεται άνοδος των τιμών.

Καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα  που εκδόθηκαν μέχρι και πέρυσι έχουν υψηλά σταθερά τοκομερίδια (3,875% το 10ετές και 3,45% το  5ετές), οι τιμές τους ανεβαίνουν αλματωδώς, ώστε οι αποδόσεις τους να προσαρμοσθούν στο χαμηλό  επιτόκιο που ζητούν τώρα οι διεθνείς επενδυτές για να δανείσουν την «φερέγγυα» και «αξιόπιστη» Ελλάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα περίπου κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,396% που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
 Του 5ετούς πέφτει στο 1,245% (περίπου 6 μβ χαμηλότερα από χθες), έχοντας σημειώσει νωρίτερα χαμηλό 1,223%, που αποτελεί επίσης ιστορικό ρεκόρ.

Στις αγορές, χωρίς μνημόνια

 Οι πόρτες των αγορών είναι πλέον ανοιχτές για την Ελλάδα κι αυτό που φαινόταν σχεδόν ανέφικτο πριν από ένα χρόνο, αποτελεί τώρα πραγματικότητα: Η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της δανειζόμενη με χαμηλό κόστος από τις χρηματαγορές, χωρίς να  είναι υποχρεωμένη να  υπογράφει μνημόνια.
 Πρόσφορο έδαφος διαμορφώνεται και για τον δανεισμό μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τις χρηματαγορές, με ομολογιακές εκδόσεις χαμηλού επιτοκίου.

Διαβάστε επίσης