ΕΥΖην

Karlikaturen: Τα πολιτικά σκίτσα του Lagerfeld σε βιβλίο


πολιτικά σκίτσα του εκλιπόντα Γερμανού σχεδιαστή μόδας Karl Lagerfeld, που δημοσιεύθηκαν από το 2012 στο μηνιαίο περιοδικό FAZ, ένθετο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, συγκεντρώνει το νέο βιβλίο "Karlikaturen", που κυκλοφόρησε από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Steidl.

Το βιβλίο των 160 σελίδων, με κείμενα στη γερμανική γλώσσα, φωτίζει ένα από τα ταλέντα του Karl Lagerfeld και τη χιουμοριστική ματιά του για τα παγκόσμια γεγονότα.

Ο Γερμανός μόδιστρος αγαπούσε τα σκίτσα και τα καρτούν και να παρωδεί εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία - την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σχολίασε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Brexit, την προσφυγική κρίση και έθιξε πολλά από τα πιο πιεστικά θέματα του κόσμου μέσω των σχεδίων του.

Αν και έζησε στο Παρίσι για πολλές δεκαετίες, συνέχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ήταν το αγαπημένο του θέμα, ντυμένη Κοκκινοσκουφίτσα, Άγιος Βασίλης, ή με μαύρο κοστούμι και κόκκινη γραβάτα μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Συχνά απεικονιζόταν μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σε σκίτσα-σχόλια των γαλλο-γερμανικών σχέσεων.

Από το 2012 έως το 2019 ο Karl Lagerfeld δημιούργησε 75 σκίτσα για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και το περιοδικό FAZ Magazine, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Η τελευταία από τις γελοιογραφίες του, δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, μόλις λίγες εβδομάδες προτού ο Karl Lagerfeld φύγει από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου.

Το βιβλίο, που προσφέρει στους θαυμαστές του την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική πλευρά του σχεδιαστή μόδας και το συχνά αιχμηρό χιούμορ του εκτός από τις δημιουργίες του και τις εντυπωσιακές συλλογές του, διατίθεται στα καταστήματα Karl Lagerfeld σε όλο τον κόσμο, στο website Karl.com, στο website του εκδοτικού οίκου και σε βιβλιοπωλεία.

Διαβάστε επίσης