Πολιτική

Καπελώματα, αδειάσματα και «νόμος σιωπής» στο οικονομικό επιτελείο!


Το αποκαλυπττικό παρασκήνιο πίσω από τις κόντρες μεταξύ των προσώπων που στελεχώνουν τα οικονομικά υπουργεία στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης

Καπελώματα, αδειάσματα και επιβολή σιωπής συνθέτουν το σκηνικό των αντεγκλήσεων μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης, είτε λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, είτε λόγω της βουλιμίας για υπερπροβολή από  τα μέσα ενημέρωσης ή ακόμα και λόγω της πικρίας για την τοποθέτηση  σε θέση υφυπουργού και όχι υφυπουργού, έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες κόντρες μεταξύ των προσώπων που στελεχώνουν τα οικονομικά υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κόντρες είναι οι πρώτες, σε μια  περίοδο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ουσιαστική παραγωγή κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η συνέχεια θα είναι πιο… ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη κόντρα αφορά στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γιώργο Ζαββό, υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Ο κ. Ζαββός, όπως αναφέρει και ο τίτλος τους έχει αναλάβει τον τραπεζικό τομέα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατήρτισε το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Όμως επέλεξε τη μυστικοπάθεια και έκανε τη λάθος κίνηση. Για το περιεχόμενό του ενημέρωσε γενικά και όχι αναλυτικά τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ επιχείρησε να διεκπεραιώσει ο ίδιος το σχέδιο «Ηρακλής».

Υπέπεσε όμως σε χοντρό διαδικαστικό λάθος. Το σχέδιο, αντί να κατατεθεί πρώτα στον SSM, στον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, ο κ. Ζαββός το υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του προϊσταμένου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Επρόκειτο για γκάφα, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του SSM και ενημερώθηκε σχετικά ο επικεφαλής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης ΣτουρνάραςΤα «μηνύματα» του SSM μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έλαβε μέτρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την αποστολή του σχεδίου «Ηρακλής» και όχι πρώτα στον SSM, ο κ. Ζαββός επισκέφθηκε την έδρα του εποπτικού μηχανισμού στην Φραγκφούρτη, όπου και συναντήθηκε με τον Αντρέα Ενρία, αλλά ο «πάγος» δεν έσπασε.

Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, από άκαιρες πρωτοβουλίες και να υπάρχει ένας στοιχειώδης συντονισμός, το Μ. Μαξίμου επέλεξε τη Σολομώντεια λύση. Ο κ. Ζαββός διατηρεί μεν τις αρμοδιότητες για τα τραπεζικά, αλλά για τις κινήσεις του, θα δίνει «αναφορά» στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα είναι στην ουσία ο υπεύθυνος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα.

Οι διαρροές για τα φορολογικά 

Άλλη εστία κόντρας είναι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού, αρμόδιου για τα φορολογικά ζητήματα, Απόστολου Βεσυρόπουλο.

Ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Βεσυρόπουλο, για τις διαρροές σχετικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, το αφορολόγητο και την αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αγορών, στις οποίες θα υποχρεωθούν από το 2020, οι φορολογούμενοι.

Φυσικά, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τον «άδειασε» κανονικά. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ ζητήθηκεε από τον κ. Βεσυρόπουλο να κόψει ττις διαρροές για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις αλλαγές στη φορολογία.

Κόντρα για τα χρέη του ΕΦΚΑ

Τριβές υπάρχουν και το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του υπουργού Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη.

Εκδηλώθηκαν με αφορμή τη διαχείριση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Καθημερινής», δηλώνει ότι «έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό ’πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε».

Είπε δηλαδή ότι το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των οφειλών που θα μείνουν εκτός ρυθμίσεων και μάλιστα ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επαφές με τις τράπεζες.

Λίγες ώρες αργότερες, «κύκλοι» του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν τον υφυπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι, «δεν ισχύουν τα περί ενδεχόμενης προώθησης σχεδίου για τιτλοποίηση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και πρόσθεσαν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία λήγει στις 30/9 είναι η τελευταία, η μοναδική και η πιο ευνοϊκή για όλους ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρέπεμψαν δε στην πρόσφατη και ρητή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού από βήματος ΔΕΘ ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους και ότι δεν θα υπάρξει άλλη.

Και για να μην κρυβόμαστε, οι «κύκλοι» του υπουργείου Εργασίας, δεν είναι άλλοι, από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα