Διεθνή

«Καμπανάκι» Παγκόσμιας Τράπεζας για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Παγκόσμια Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, για συνέπειες που θα υπάρξουν από τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Κίνας και – ΗΠΑ 

Απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση για ένα ξεκάθαρο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη εάν όλες οι χώρες κλιμακώσουν τις απειλές τους για δασμούς.

Ο Kιμ προχώρησε σε αυτά τα σχόλια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί.

Ο Κίμ επίσης δήλωσε,  ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στις χώρες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στην Κίνα.

Μιλώντας στο CNBC ο Κιμ δήλωσε, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι το εμπόριο είναι κρίσιμης σημασίας.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το εμπόριο είναι κρίσιμης σημασίας, εάν θέλουμε να τερματίσουμε την ακραία φτώχεια», δήλωσε. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απλά: Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τη φτώχεια, το εμπόριο είναι σημαντικό γι 'αυτό».

Προς το παρόν, ανέφερε, υπάρχουν κίνδυνοι από την πτώση της εμπορικής ανάπτυξης και πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος καθίστανται πιο χρεωμένες.

«Ανησυχούμε για τις εμπορικές εντάσεις, ανησυχούμε για το γεγονός ότι πολλές πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα έχουν πλέον ξεπεράσει το χρέος τους. Είναι μια ανησυχητική εικόνα», σημείωσε.

«Από την άλλη πλευρά, το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε εδώ είναι ένα: Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για τις οποιεσδήποτε εμπορικές εντάσεις μπορεί να υπάρξουν. Προετοιμάζουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται εν μέσω προσπαθειών να καταλάβουν το τι θα συμβεί λόγω των εμπορικών εντάσεων».

 

Διαβάστε επίσης