Διεθνή

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την οικονομία της Ασίας


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην οικονομία της Ασίας, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη μέχρι και 0,9% στα επόμενα χρόνια, ενώ κάλεσαν τους φορείς χάραξης πολιτικής στην περιοχή να απελευθερώσουν τις αγορές για να αντισταθμίσουν την πτώση στις πωλήσεις.

Το ΔΝΤ επίσης προειδοποίησε στην εξαμηνιαία του αναφορά για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ότι η πορεία της αγοράς στις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η αμερικανική κεντρική τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συσφίξουν την νομισματική πολιτική πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

"Η αναταραχή που παρατηρούμε ήδη σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με αρνητικές επιπτώσεις στην Ασία μέσω μειωμένων κεφαλαιακών ροών και υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης", ανέφερε.

Ο Changyongt Rhee, διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ για την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές στην Ασία από τις εμπορικές εντάσεις παγκοσμίως, καθώς οι άλλες χώρες δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν πλήρως τις στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίας παγκοσμίως.

Το ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το capital.gr,  διατήρησε τις εκτιμήσεις του ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί κατά 5,6% φέτος αλλά περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος στο 5,4%, χαμηλότερα κατά 0,2 μονάδες από τον Απρίλιο.

Η υποβάθμιση αποδίδεται στην επίδραση των πιέσεων στις αγορές και στη νομισματική σύσφιξη σε κάποιες χώρες, καθώς και στην ζημιά που προκλήθηκε από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωσε το ΔΝΤ.
 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΝΤ