Αγορές

Κάλπες και διεθνείς αγορές πιέζουν το ΧΑ


Η εκλογική αβεβαιότητα στο εσωτερικό και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές  λόγω του  επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, κράτησαν και σήμερα σε καθοδική τροχιά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι απώλειες ήταν πάντως περιορισμένες, χάρις στην ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε την τελευταία μιάμιση ώρα, με μοχλό λίγα δεικτοβαρή χαρτιά.

Η τελική εικόνα συντηρεί τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί τελικά η μεγάλη διόρθωση και θα συνεχισθεί η συσσώρευση στην περιοχή των 720-740 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν αυξημένη μεταβλητότητα στην αυριανή τελευταία προεκλογική συνεδρίαση. Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία της  αγοράς εκτιμούν ότι θα εξαρτηθεί κυρίως από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε επίσπευση των εθνικών εκλογών, ή να αποτελέσει καταλύτη διεργασιών και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη.

Μετοχές και δείκτες

Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τη στήριξη των 720 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 725,56 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 720,30 μονάδων (-1,53%) και 731,36 (-0,02%).
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε  -0,69%, στις 1.884,37 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,57% στις 596,64 μονάδες.
Σε δίνη πιέσεων βρέθηκε Eurobank, στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των επιπλέον 1,52 δισ. μετοχών της από τη συγχώνευση με την Grivalia. Η μετοχή υποχωρησε τελικά κατά 6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες  στον κλάδο. Ισχυρές πιέσεις και στην Εθνική, που έχασε 3,8%. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Πειραιώς (+2,9%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ξεχώρισε ο Τιτάν (+3,4%), που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα τριμήνου, εμφανίζοντας αυξημένο τζίρο και μικρές ζημίες. Ανοδο 1,5-2% σημείωσαν  ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα Σαράντης -2,3%, ενώ Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Lamda, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Jumbo και Aegean έχασαν πάνω από 1%.

Διαβάστε επίσης