Διεθνή

«Κακοφωνία στις Βρυξέλλες» για τη Γάζα


«Κακοφωνία στις Βρυξέλλες»: Με αυτή τη φράση τιτλοφορείται άρθρο στη σημερινή tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο στηλιτεύει τη στάση της Ε.Ε. στο παλαιστινιακό ζήτημα.

«Παλαιότερα η Ε.Ε. είχε χαράξει μία ξεκάθαρη πορεία στην πολιτική της για τη Μέση Ανατολή. Επί θητείας του πρώτου "υπουργού Εξωτερικών” Χαβιέρ Σολάνα, η Ένωση συντασσόταν με τη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Είκοσι χρόνια μετά όμως, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής της Επιτροπής και τον Ζοσέπ Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., επικρατεί χάος.

[…] Η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Ισραήλ, τάχθηκε στο πλευρό της χώρας και ξέχασε να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Έπειτα από διαδηλώσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, υπήρξε αντίδραση: μέσα σε μία νύχτα η ανθρωπιστική βοήθεια τριπλασιάστηκε», παρατηρεί η taz.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ξεχνά” να επικρίνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, και μόλις λίγες ημέρες αργότερα παρουσιάζεται ως πρωταθλήτρια στην ανθρωπιστική βοήθεια – επιπλήττοντας το Τελ Αβίβ; Μία τέτοια στάση δεν αποτελεί ξεκάθαρη χάραξη πορείας, αλλά καθαρό καιροσκοπισμό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολουθεί για άλλη μια φορά το παράδειγμα των Η.Π.Α. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν απαίτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί ανάλογη στάση. Θα ήταν αρκετό να είχε ερωτηθεί ο Μπορέλ, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ο οποίος είχε απαιτήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εξαρχής. Εκείνος γνωρίζει κάποια πράγματα για τη Μέση Ανατολή, ενώ η φον ντερ Λάιεν όχι. Γι' αυτό και θα πρέπει να αφήσει την εξωτερική πολιτική στην ησυχία της», καταλήγει η taz.

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα