Διεθνή

Ισραήλ: Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να μην πάει η χώρα σε εκλογές


Ένας άνδρας, δύο ημέρες, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις: οι Ισραηλινοί βουλευτές έχουν περιθώριο ως την Τετάρτη τα μεσάνυχτα για να βρουν τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.), διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, τις τρίτες σε έναν χρόνο.

Ο τρέχων μαραθώνιος βρίσκεται στα τελευταία του χιλιόμετρα μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, στις οποίες ο Νετανιάχου και ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς συγκέντρωσαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών, και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού για διαφθορά.

Αν ο Νετανιάχου ή ο Γκαντς δεν καταφέρουν μέχρι τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης να συγκεντρώσουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία των Ισραηλινών βουλευτών, κινδυνεύουν να βρεθούν σε τρίτη εκλογική αντιπαράθεση.

Για να το αποφύγουν αυτό κάποιοι βουλευτές θα πρέπει να αλλάξουν στρατόπεδο και να ενταχθούν σε αυτό του Γκαντς ή του Νετανιάχου. Εκτός κι αν οι δύο αντίπαλοι ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όμως προς το παρόν κανένας βουλευτής δεν έχει κάνει κάποια κίνηση και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ οδεύει προς νέα εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο.

Στο Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, έχει ξεσπάσει πόλεμος εξαιτίας του Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος αν και δεν εντάχθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο, ζήτησε να οριστεί μέσω ψηφοφορίας ο νέος επικεφαλής του κόμματος.

Όμως το αίτημά του δεν βρίσκει ανταπόκριση στο κόμμα, με το Λικούντ να αναμένει να δει αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές προτού αποφασίσει αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου του επικεφαλής.

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Νετανιάχου πρότεινε τη διεξαγωγή «άμεσης εκλογής» του πρωθυπουργού από τους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση νικητής θα ήταν όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους και όχι το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες. Όμως ο Γκαντς απέρριψε την πρόταση αυτή.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα ενός έτους ο Γκαντς ίσως συμφωνήσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τον Νετανιάχου, όμως επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει εκείνος πρώτος πρωθυπουργός ώστε ο απερχόμενος να μπορέσει να διευθετήσει τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη.

Εξάλλου μια νέα εκλογική αναμέτρηση ίσως να έχει ακριβώς την ίδια έκβαση με τις προηγούμενες: δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Kan εμφανίζει Νετανιάχου και Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης