Οικονομία

Και Attica Bank- Παγκρήτια στον Ηρακλη ΙΙΙ - Τι προβλέπει το ν/σ για τους servicers


Και οι "μικρές" (μη συστημικές) τράπεζες θα μπορούν να εντάξουν τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στο πρόγραμμα  κρατικών εγγυήσεων "Ηαρκλής ΙΙΙ¨". Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ιδιωτικό χρέος, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στην Εθνική, στην Πειραιώς και στις άλλες δύο συστημικές τράπεζες να εντάξουν τρεις μεγάλες τιτλοποιήσεις 2,7 δισ. ευρώ, τις οποίες δεν είχαν προλάβει να συμπεριλαβούν στο προηγούμενο πρόγραμμα "Ηρακλής ΙΙ".

Από την άρση του περιορισμού που προέβλεπε συμμετοχή μόνον των συστημικών τραπεζών θα επωφεληθούν πρωτίστως η Attica Bank, η Παγκρήτια και ορισμένες συνεταιρστικές (Συν. Τρ. Ηπείρου κλπ), οι οποίες θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση.

Στο ν/σ περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις με τις οποίες

  • Ορίζονται αυστηρές υποχρεώσεις για τους servicers ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών
  • Επέρχονται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό με επιπλέον "κούρεμα" έως και 28% στους οφειλέτες και σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια σε όλες τις ρυθμίσεις .

Οι εγγυήσεις του Δημοσίου που περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, χωρίς περιορισμούς ως προς τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης "κόκκινων" χαρτοφυλακίων τους.

Στον νέο "Ηρακλή" θα ενταχθούν η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής, ποσού 1 δισ. ευρώ, Sunrise III της Τρ. Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και η κοινοπρακτική τιτλοποίηση Solar ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όπου συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οσον αφορά τους servicers, το ν/σ προβλέπει αυστηρές υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με τη δημιουργία -μεταξύ άλλων- ψηφιακής πλατφόρμας τύπου e-banking, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τον προσεχή Μάρτιο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβληθούν ποινές  500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης - μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν επιπλέον "κούρεμα" έως και 28% στους οφειλέτες, σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσω αυτού και υποχρέωση των πιστωτών να αποδεχτούν τη ρύθμιση που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που οι πιστωτές απορρίπτουν τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι δεν είναι αληθή τα στοιχεία που προσκομίζει ο οφειλέτης για να κριθεί ευάλωτος, θα φέρουν (οι πιστωτές) την υποχρέωση να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία που αντικρούουν αυτά του οφειλέτη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα