Οικονομία

Χατζηδάκης: Έρχεται επέκταση του «Ηρακλή» - Στόχος η μείωση της φοροδιαφυγής


«Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την επέκταση του προγράμματος ''Ηρακλής'' (…). Έχουμε υποβάλλει τις πρώτες μας ιδέες, αναμένουμε την έγκριση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (19/9) στην ΕΡΤ αναφορικά με την επανενεργοποίηση του «Ηρακλή», του προγράμματος τιτλοποιήσεων που «καθαρίζει» τους τραπεζικούς ισολογισμούς από «κόκκινα δάνεια».

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά: «Τα ''κόκκινα'' δάνεια που ήταν σε ένα ποσοστό 40% ''έπεσαν'' στο 10%. Το φθινόπωρο θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα».

Ως προς την εξαγγελία δέσμης δέκα μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Με τις προσπάθειες που έγιναν έχει μειωθεί στο μισό το λεγόμενο κενό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (…) Δεν θα ισχυριστούμε ποτέ ότι θα εξαφανιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά θα μειωθεί (…)».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για μείωση στο ΦΠΑ τροφίμων ο υπουργός απάντησε:

(…) Δεν θεωρούμε, παρότι είχε εξεταστεί, την καλύτερη μέθοδο αυτή, διότι πλακώνουν διάφοροι διάφοροι ενδιάμεσοι τις μειώσεις αυτές και τελικά δεν περνάνε στον καταναλωτή. Είναι πολύ καλύτερο να αυξάνεις τους μισθούς στο βαθμό που δεν θίγει τα της οικονομίας και δεν κλείνεις επιχειρήσεις να μένουν άνεργοι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις