Υγεία

Ηράκλειο Κρήτης: Ναι στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης - Όχι στην κατάργησή τους


Τη συμπαράστασή τους στους θεραπευτές και θεραπευόμενους εκφράζουν με κινητοποιήσεις τους και άλλες κοινωνικές ομάδες, συστρατευόμενες στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Σήμερα το μεσημέρι το σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης με αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου που καταργεί τα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, την διατήρηση των στεγνών προγραμμάτων και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των Προγραμμάτων Απεξάρτησης με χρηματοδότηση, προσωπικό και νέες μονάδες.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εξηγεί γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να αφήσουν αυτό το νομοσχέδιο να φτάσει στη βουλή:

«Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο,προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο! Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τηνανεργία, τη φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.

Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν«κόστος». Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή - πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες.

Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ- ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».

Στον τομέα της απεξάρτησης με την κατάργηση όλων των οργανισμών και τη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με«δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα