Διεθνή

ΗΠΑ: Το 60% θεωρεί ότι η οικονομία συνεχίζει να ευνοεί τις ελίτ


Οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η οικονομία συνεχίζει να ευνοεί τις ελίτ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Έξι στους 10 θεωρούν ότι το οικονομικό σύστημα συνεχίζει να ωφελεί όσους κατέχουν εξουσία.

Αυτά τα αποτελέσματα «αντανακλούν τον ένθερμο λαϊκιστικό ζήλο» που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στη νίκη στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στις προεδρικές εκλογές του 2016, γράφει η εφημερίδα.

Όμως, αυτό το αίσθημα εκδηλώνεται το ίδιο έντονα και στους Δημοκρατικούς, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδέα ότι η οικονομία ευνοεί τους ισχυρούς είναι διάχυτη στο 81% των Δημοκρατικών, στο 66% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και στο 32% των Ρεπουμπλικανών.

Την ίδια ώρα, το 42% των Αμερικανών θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική του προέδρου Τραμπ τους ενθαρρύνει προκειμένου ενδεχομένως να τον ψηφίσουν το 2020, μια πιθανότητα που απορρίπτει το 32% των ψηφοφόρων.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οικονομία είναι το μεγαλύτερο κίνητρο (σε ποσοστό 78%) για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από το 4,8% το 2016 στο 3,8% σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 50 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, εντούτοις, η πλειονότητα των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει τις ενέργειες του δισεκατομμυριούχου προέδρου σε ποσοστό 54%, ενώ το 52% λέει ότι δεν θα τον στηρίξει.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 22ας-25ης Απριλίου σε δείγμα 1000 ανθρώπων, με ένα περιθώριο λάθους συν/πλην 4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα