Άμυνα & Διπλωματία

ΗΠΑ: Ράπισμα στην Τουρκία, γεωπολιτική στροφή στην Ελλάδα


Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πάγωσε την παράδοση των F35 προς την Τουρκία. Οι ΗΠΑ ενισχύουν την Ελλάδα και παραδίδουν 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης

Ισχυρό γεωπολιτικό μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Τουρκία και υποβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου, με ταυτόχρονη ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρό σύμμαχο και «πυλώνα» σταθερότητας, αποτελούν οι αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί βουλευτές, ενέκριναν όπως αναμενόταν, την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που προβλέπει το πάγωμα της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μέχρι το Πεντάγωνο να συντάξει και να παραδώσει ειδική έκθεση στο Κογκρέσο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, το Αμερικανικό Πεντάγωνο άναψε το «πράσινο φως» για την παράδοση 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης (τύπου Kiowa Warrior), τροποποιώντας επί τω βέλτιστω για την Ελλάδα, την αρχική συμφωνία. Συγκεκριμένα θα παραδοθούν στην Ελλάδα 50 ελικόπτερα (αντί 35 που ανέφερε η αρχική συμφωνία) τα οποία θα είναι «ετοιμοπόλεμα» και άμεσα μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακή αποστολή. 

Εκτιμάται ότι πιθανότερο σημείο τοποθέτησης των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης θα είναι τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό που διαπιστώνει κανείς, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός, ότι η τροπολογία για την Τουρκία, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (351-66), είναι πως υπάρχει γενικευμένη και διακομματική αντίδραση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, απέναντι στις ενέργειες και στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Το «εμπάργκο» στην αγορά οπλικών συστημάτων και κυρίως των πολεμικών αεροσκαφών F35, αποτελεί ισχυρό πλήγμα στα γεωστρατηγικά σχέδια της Άγκυρας και αποτελεί «σημάδι» αλλαγής της διαχρονικής ευνοϊκής αμερικανικής πολιτικής προς την Τουρκία.

Η Τουρκία χάνει το αμερικανικό της έρεισμα

Επί δεκαετίες η Τουρκία αποτελούσε πιστό εταίρο και ειλικρινή συνομιλητή των ΗΠΑ, που φρόντιζε να την επιβραβεύει ποικιλοτρόπως, ενισχύοντάς και στρατιωτικά. Η αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν, οι αντιμερικανικές κραυγές του με αφορμή την υπόθεση Γκιουλέν-ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ-και η συμπόρευση με τη Ρωσία του Πούτιν, που «σφραγίστηκε» με την αγορά των S400, έπληξε πολύ σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Τα όσα δήλωσαν Αμερικανοί βουλευτές, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, είναι ενδεικτικά του σκεπτικισμού με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Τουρκία και η θετικά διακείμενη στάση απέναντι στην Ελλάδα. 

Για όπλα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και όχι προς τον Ιsis, έκαναν λόγο κάποιοι βουλευτές, ενώ συνάδελφοί τους, μιλώντας σε κορυφαία εγχώρια ΜΜΕ, καυτηρίαζαν την στάση της Τουρκίας και κυρίως το γεγονός ότι κρατάει «αιχμάλωτο»-υπό κράτηση Αμερικανό πάστορα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις