Διεθνή

ΗΠΑ: Εξετάζουν να άρουν τους μηδενικούς δασμούς με την Ινδία


Μετά την Κίνα μπαίνει και η Ινδία στο στόχαστρο των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν το καθεστώς μηδενικών δασμών σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 5,6 δισ. δολάρια. Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ινδία.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ινδία για τους υψηλούς δασμούς, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονταν για περισσότερο από ένα σε διαβουλεύσεις για να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, αλλά ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι κανόνες που επέβαλε η Ινδία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίοι περιορίζουν τον τρόπο που λειτουργούν οι Amazon και Walmart, καθώς και οι προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης να πείσει εταιρείες όπως η Mastercard και Visa να μεταφέρουν τα κέντρα δεδομένων τους στην Ινδία, επέφεραν βαθύτερη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στενές πολιτικές και αμυντικές σχέσεις, αλλά το διμερές εμπόριο θεωρείται έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αναμένεται να επισκεφτεί το Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης