Πολιτική

Ηλιόπουλος: Το υπουργικό συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη χρωστά 12 εκ. και για τους πολίτες ισχύει ο «νόμος» Πάτση


«Κυβέρνηση αλήθειας ή κυβέρνηση συγκάλυψης» είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας, τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο Kontra Channel.

«Αυτό που επιλέξαμε όλο το τελευταίο διάστημα είναι πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε. Να ακούσουμε προσεχτικά τους ανθρώπους που τρία χρόνια φώναζαν και προειδοποιούσαν για αυτό που ερχόταν, τους μηχανοδηγούς, τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο. Αυτούς που ο κ. Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, τους βάφτισε συντεχνία και βαθύ κράτος με το οποίο πρέπει να συγκρουστεί», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην υπόθεση Παπαθανάση, σχολίασε: «αυτές τις μέρες μια γυναίκα στα Πατήσια κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για αρχική οφειλή 800 ευρώ, ενώ ένας servicer απείλησε να πάρει σπίτι που έχει δοθεί ως εργατική κατοικία». «Το πραγματικό ερώτημα στην υπόθεση Παπαθανάση είναι αν ένας οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να έχει την ίδια μεταχείριση. Ή αν μπορούμε να πούμε ότι πλέον για τους πολίτες ισχύει ο “νόμος” Πάτση και για κάποιους άλλους ο “νόμος” Παπαθανάση», είπε χαρακτηριστικά.

«Από τη μια είναι ο κόσμος που δεν έχει πια καμία προστασία στην πρώτη κατοικία, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, και από την άλλη ένας άνθρωπος που μαζί με τη σύζυγό του έχουν δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ –πώς εξυπηρετούνται άραγε αυτά- καθώς και ένα αρχικό επιχειρηματικό δάνειο στο οποίο ο κ. Παπαθανάσης έχει μπει ως εγγυητής και στο οποίο φαίνεται να έκανε διακανονισμό δίνοντας μόλις 50.000 ευρώ», ανέφερε. «Προκαλεί επίσης αρνητική εντύπωση το ότι ο κ. Παπαθανάσης καταδικάστηκε, εν τέλει, για καταδολίευση, όταν ήταν μέλος της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι φανερό ότι ο κ. Παπαθανάσης δεν έχει την ίδια μεταχείριση που έχει ένας απλός πολίτης. Και απέναντι σε αυτές τις πρακτικές πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε οι ρυθμίσεις των δανείων να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών. Σήμερα έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο, του οποίου τα μέλη αθροιστικά έχουν δάνεια 12 εκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι κανονικότητα και είναι προκλητικό για τους πολίτες. Η ρύθμιση που έκανε ο κ. Παπαθανάσης χρειάζεται να δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε κάθε πολίτης να κρίνει αν μπορούσε να έχει ανάλογη μεταχείριση», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, στον απόηχο της συνέντευξης Ανδρουλάκη, επισήμανε: «είναι ξεκάθαρο ότι το σενάριο της αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικό». «Από τη μια έχουμε την αλαζονική θέση του κ. Μητσοτάκη ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ξανά και ξανά μέχρι να βγει αυτοδύναμος και από την άλλη μια πρόταση σταθερότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος λέει ότι η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίες μετά τις εκλογές με απλή αναλογική», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα στηρίζεται σε προγραμματικές προϋποθέσεις. Μια τέτοια κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, θα επαναφέρει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, θα πάρει μέτρα για την αισχροκέρδεια. Δε γίνεται σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού να κλείνει ο προϋπολογισμός με 4 δισ. αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, να αρνείται η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να βάλει πλαφόν στο ρεύμα, δεν γίνεται να δίνουμε 8 δισ. δημόσιο χρήμα στους παρόχους και την ίδια στιγμή να έχουμε την τρίτη ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ στο ποσοστό εισοδήματος που δαπανούν οι πολίτες για έξοδα στέγασης, ενώ είμαστε πρώτοι με διαφορά σε καθυστερήσεις λογαριασμών», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Σε αυτά τα ζητήματα την επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αντλεί τη νομιμοποίησή του από την ψήφο των πολιτών».

«Στόχος μίας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Προϋπόθεση είναι αυτή η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της δημόσια εργαλεία. Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι ζήτημα ασφάλειας, όπως και μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο». «Ασφάλεια είναι να λειτουργεί η επιθεώρηση εργασίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν τράπεζες που πλήρωσαν πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας ύψους 1,6 εκ. ευρώ για παράβαση υπερωριών, ενώ έγινε μια συνολική ρύθμιση στην αγορά εργασίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα