Χρηστικά

Ηλεκτροσόκ! Μεγάλη αύξηση στις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο


Η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κλιμακωθεί έως και τα 80 λεπτά - Η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει την ενεργειακή επιδότηση

Ηλεκτροσόκ περιμένει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο, καθώς ο υποτροπιασμός της ενεργειακής κρίσης και η εκτόξευση των τιμών χονδρικής φυσικού αερίου και ρεύματος, θα φέρει μεγάλη αύξηση στις λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι προμηθευτές θα προβούν μέχρι αύριο στις εν λόγω ανακοινώσεις, ωστόσο οι πληροφορίες – διαρροές που ήδη κάνουν τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων, καταδεικνύουν ότι οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις επιδοτήσεις, προκειμένου να μετριάσει τη ζημία για τους καταναλωτές.

Οι πληροφορίες από την αγορά ενέργειας αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά, όταν για τον Αύγουστο-για την πλειονότητα των παρόχων- κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών. Μετά την κρατική στήριξη «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Πρόθεση της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρήσει τις τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, κάτι που ασφαλώς συνεπάγεται αύξηση στην κρατική επιδότηση. Σημειώνεται πάντως ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής ρεύματος

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμαίνεται σήμερα κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα