Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών – Πάνω από 1 δισ. οι οφειλές


Ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν λογαριασμούς ρεύματος, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική πίεση που δέχονται οι καταναλωτές αλλά και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και οι πάροχοι. Οι τελευταίοι έχουν εκπέμψει το δικό τους SOS για την υπάρχουσα κατάσταση, σημειώνοντας σε πρόσφατη επιστολή τους προς το υπουργείο Ενέργειας, ότι είναι η αγορά ενέργειας οδηγείται στην ασφυξία και ενδεχομένως στην κατάρρευση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος, ενώ πριν εκκινήσει για τα καλά το ενεργειακό ράλι, τον περασμένο φθινόπωρο, το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 20%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτές προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν πάρει της μορφή «χιονοστιβάδας» που προκαλούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στους παρόχους.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο, αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», περίπου 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές αλλάζουν κάθε μήνα εταιρεία, έναντι 20 χιλιάδων πριν από την κρίση. Αυτή η νέα συνθήκη που ισχύει στην  αγορά ενέργειας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών, γεγονός που έχουν επισημάνει οι εταιρείες ενέργειας και έχει λάβει υπόψιν του το υπουργείο Ενέργειας. Το τελευταίο προσανατολίζεται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα στην αγορά, προκειμένου να περιορίσει το εν λόγω φαινόμενο που αποκαλείται και ενεργειακός «τουρισμός».

Αυξημένος σημαντικά, είναι και ο αριθμός των καταναλωτών, που  λόγω χρεών, δεν έχουν σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στην λεγομένη Καθολική Υπηρεσία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προστέθηκαν περίπου 35.500 μετρητές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.

Στα 80 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο

Η κατάσταση δεν φαίνεται πάντως να… παίρνει βελτίωση, τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, αφού οι προμηθευτές ενέργειας θα προχωρήσουν σε μεγάλη αύξηση των λιανικών τιμών ρεύματος, υπό την πίεση της μεγάλη ανόδου των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος. Οι πληροφορίες από την αγορά ενέργειας αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά, όταν για τον Αύγουστο-για την πλειονότητα των παρόχων- κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών. Απομένουν οι σχετικές ανακοινώσεις των παρόχων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η κρατική επιδότηση θα αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να περιοριστεί η ζημία που θα υποστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα