Αγορές

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αύξηση 106% σε 8 ημέρες – Στα 360 ευρώ σήμερα


Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έως και σήμερα, σε διάστημα δηλαδή οκτώ ημερών, η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 106%. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αριθμό που , όμως, δικαιολογείται, από το ξέφρενο ανοδικό ράλι που πραγματοποιούν, εξαιτίας του πολέμου, οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς διαμορφώνεται 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν αύριο το 53,7% της ζήτησης ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%).

Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας.

Παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα