Αγορές

Στις παρυφές των 200 ευρώ το φυσικό αέριο! - Στα ύψη το πετρέλαιο


Στις παρυφές των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασαν οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα, εν μέσω της σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, με τις πετρελαϊκές τιμές να αγγίζουν τα 120 δολάρια. Το ξέφρενο ράλι των ενεργειακών τιμών συνεχίζεται και σήμερα, καταδεικνύοντας ότι αγορές και επενδυτές προεξοφλούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί, χωρίς να προκύπτει η παραμικρή ένδειξη για αποκλιμάκωση.

Το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου έφτασε στα 197,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σχέση με χθες, όπου επίσης «σκαρφάλωσε» πάνω από τα 190 ευρώ. Το ράλι ανόδου στο φυσικό αέριο, μετακυλήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αυξημένη κατά 11% σε ημερήσια βάση).

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, τιμή-ρεκόρ από το 2008, και το μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την προμήθεια του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε κατά 3,12% στα 116,45 δολάρια αφού σκαρφάλωσε έως τα 119,84 δολάρια. Το επίπεδο των 120 δολαρίων έχει να καταγραφεί από το 2012. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,16% στα 114,09 δολάρια αφού ανέβηκε έως τα 116,57 δολάρια, νέο υψηλό επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο τον Μάρτιο

Σε ελαφρά διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος και για τον Μάρτιο προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ποσού της επιδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται το Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

Νοικοκυριά

-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
Επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα