Ενέργεια

Ιδιωτικοποιήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ


Αντίστροφη μέτρηση για τους δύο διαγωνισμούς, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ,  που αποτελούν ακρογωνιαίο «λίθο» στο κυβερνητικό project των ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί η βελτιωμένη προσφορά από την Italgas, η οποία ήταν ο πλειοδότης του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, ενώ αύριο θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, σ’ ό,τι αφορά στην ΔΕΠΑ, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η βελτιωμένη πρόταση της Italgas, θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Με την υποβολή της πρότασης, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, όπου θα εξεταστεί η εν λόγω προσφορά και θα ληφθεί η οριστική απόφαση σχετικά με την αποδοχή της ή όχι.

Η Italgas έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση-ανάπτυξη-εκμετάλλευση δικτύων φυσικού αερίου. Είναι, μάλιστα, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με έσοδα τα 665,4 εκατ.ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021.
Στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 49% των μετοχών ΔΕΔΔΗΕ, που πωλούνται από τη ΔΕΗ, υπάρχει συμμετοχή, από σημαντικούς διεθνείς επενδυτικούς οίκους,  CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier. Η ΔΕΗ που διεξάγει τον διαγωνισμό αναζητώντας εταίρο, θα ανοίξει αύριο τις προσφορές και θα λάβει άμεσα την τελική απόφαση, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαδικασία βελτίωσης των προσφορών.

Βασικό κριτήριο επιτυχίας του διαγωνισμού θα είναι το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ) και τις δανειακές υποχρεώσεις  του (1,5 δισ.) παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα δεν μπορεί να είναι κατώτερου του 1,5 δισ. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα