Διεθνή

Η Βουλγαρία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία


Η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία στην Σόφια.

Η Μόσχα αντιδρώντας στην απέλαση των δύο διπλωματών δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα της να δώσει την δική της απάντηση, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti , το οποίο επικαλείται την ρωσική πρεσβεία στην Σόφια.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία προτίθεται να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ εμπλέκονται σε υποθέσεις διενέργειας κατασκοπείας.

Η Βουλγαρία ήταν ο πιο στενός σύμμαχος της Μόσχας κατά την περίοδο της Σοβιετική Ένωσης.  Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της Βουλγαρίας

Η βαλκανική χώρα  είχε αρνηθεί να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018.

Ωστόσο χθες οι εισαγγελικές αρχές της Βουλγαρίας απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον τριών Ρώσων, οι οποίοι κατά την εκτίμηση τους εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βούλγαρου επιχειρηματία και εμπόρου όπλων Εμελιάν Γκέμπρεφ , κάνοντας χρήση χημικής ουσίας παρόμοιας με την νευροπαραλυτική ουσία "Νοβιτσόκ".

Διαβάστε επίσης