Αγορές

Η σκυτάλη στις τράπεζες – Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο


 

Οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και οδηγούν το ΧΑ σε ανάκαμψη. Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου, που απομακρύνει τον ΓΔ από την “επικίνδυνη ζώνη”  των 600- μονάδων, αναθερμαίνοντας επενδυτικές προσδοκίες και δίνοντας ανάσα στα χαστοφυλάκια.
Θετικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +1,7%), που κινούνται σήμερα χωρίς τον φόβο “ψυχρολουσίας” από τη Wall Street, η οποία είναι  κλειστή λόγω αργίας – όπως και η αγορά του Λονδίνου.

Στο ΧΑ “κάνουν παιχνίδι” τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, που βρίσκουν ευκαιρία να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους ανεβάζοντας τις τιμές  δεικτοβαρών μετοχών.
Απουσία των περισσότερων ξένων funds – και εκείνων που είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν σε  αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI, η προσφορά είναι σχετικά περιορισμένη. Η ζήτηση “μεταφράζεται” λοιπόν σε άνοδο των τιμών.

 Αποτελέσματα τριμήνου, κόκκινα δάνεια, ομόλογα

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δίνουν  κατεύθυνση στην αγορά. Καθοριστική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία τους θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες (την Πέμπτη ανακοινώνουν η Alpha και η Εθνική, την Παρασκευή η Eurobank, την επόμενη Δευτέρα η Τρ. Πειραιώς).

Αναλυτές επισημαίνουν ότι  τα αποτελέσματα α΄τριμήνου ελάχιστα επηρεάστηκαν από την πανδημία  και τις οικονομικές επιπτώσεις της, που άρχισαν να φαίνονται τον Απρίλιο. Προσφέρονται λοιπόν για τη δημιουργία “εντυπώσεων”, που θα αποκρύπτουν ή θα εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική του κλάδου.

Στα αποτελέσματα α' τριμήνου θα εμφανιστούν πάντως και απώλειες-υποαξίες που δεν υπάρχουν στο β' τρίμηνο: Είναι οι (λογιστικές) διαφορές από την αποτίμηση ελληνικών ομολόγων, Εκτός, ίσως, από κάποιες πρόσκαιρες διαφορές στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου, πριν παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα στήριξης.

Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τα πλήγματα που μπορεί να υποστούν οι τράπεζες από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: Δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναστολή είσπραξης 12 δισ. από δόσεις δανείων, δυσκολίες και χαμηλότερα τιμήματα στην πώληση τιτλοποιούμενων κόκκινων δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται και ο κλαδικός τους δείκτης  σημειώνει άνοδο 3,30%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +4,65%. Προηγείται η Attica Bank με +5,3%. Επονται Εθνική +4,6%, Πειραιώς +4%, Eurobank +3%, Alpha +1,4%.

 Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,50% στις 618,3 μονάδες. Κατά 1,50% ενισχύεται και ο FTASE25, στις 1.474 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζεται το μινι ράλι της ΔΕΗ (+4,4%).  Ακολουθούν ΑΔΜΗΕ +2,8%, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ +2,5%,  ΟΛΠ +2,2%, Coca-Cola +1,7%.
Στο κόκκινο μόνον η Aegean (-0,5%)  και οριακά ο ΟΠΑΠ (-0,2%).

Διαβάστε επίσης