Οικονομία

Η πανάκριβη ενέργεια «ρουφάει» τα πρόσθετα μέτρα στήριξης


Οι ενεργειακές επιδοτήσεις αδειάζουν το καλάθι της ΔΕΘ με τις παροχές προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ισορροπώντας στο τεντωμένο σκοινί που δημιουργούν οι ανάγκες των πολιτών και οι αντοχές της οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδίασε ένα διευρυμένο πακέτο παροχών, στηριζόμενη κυρίως στην υπερεκτέλεση των εσόδων στο επτάμηνο και στην εξαιρετική πορεία του τουρισμού, που δημιούργησαν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Ο νέος και άκρως δυναμικός γύρος της ενεργειακής κρίσης, όμως, που γιγάντωσε ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, ανατρέπει τα δεδομένα και τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

Στενεύει κατά πολύ τα περιθώρια για την απόδοση, εντός των επόμενων μηνών, πρόσθετων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έριξε σήμερα στο τραπέζι ένα πακέτο 1,9 δισ.ευρώ, προκειμένου να αμβλύνει το μεγάλο ενεργειακό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το Σεπτέμβριο. Ένα σημαντικό μερίδιο-κομμάτι του εν λόγω πακέτου, περίπου 800 εκατ.ευρώ, προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα κονδύλια που είχαν υπολογιστεί για να χρησιμοποιηθούν για τις πρόσθετες παροχές. Γίνεται αντιληπτό ότι η νέα έξαρση των ενεργειακών τιμών θα αδειάσει το κυβερνητικό καλάθι και δη αυτό της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει το πακέτο των θετικών μέτρων.

Πέραν των γνωστών διαρροών από «κύκλους» και πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έχει αποφύγει να κατονομάσει δημοσίως τα πρόσθετα μέτρα που έχει στην ατζέντα του. Το έπραξε αυτό γνωρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά πάνε πρίμα και ο τουρισμός αγγίζει τα επίπεδα της χρονιάς ορόσημο 2019, τα σχέδια επί χάρτου τίθενται εν αμφιβόλω, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, αλλά αντιθέτως εξυφαίνονται εφιαλτικά σενάρια για εκτόξευση του φυσικού αερίου στα 400 ευρώ τον χειμώνα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κρατήσει «χρυσές» δημοσιονομικές εφεδρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσχερή κατάσταση. Σ’ αυτή την περίπτωση η αναπροσαρμογή του βασικού πλάνου για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενδεχομένως να είναι πιο «βίαιη».

Ο «κορμός» των πρόσθετων μέτρων στήριξης, περιλαμβάνει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας στις ευπαθείς ομάδες. Στο πλάνο βρίσκεται και η συνέχιση του προγράμματος Fuel Pass, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Επιπρόσθετα, πάντα στην ατζέντα του ΥΠΟΙΚ είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.

Πάνω από 616 ευρώ η τιμή του ρεύματος – Στα ύψη και το φυσικό αέριο

Σε πρωτόγνωρα ύψη κινήθηκε σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. 

Πρόκειται για ιστορικό υψηλό που ξεπερνάει και μάλιστα κατά πολύ τη χθεσινή και εξίσου πολύ μεγάλη τιμή των 539,54 ευρώ, η οποία σε σχέση με προχθες κατέγραψε τεράστια άνοδο 42,84%!

Σ’ ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, οι τιμές κινούνται πιο χαμηλά από το χθεσινό υψηλό των 293 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 277,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα