Χρηστικά

Ρεύμα: Στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση – Στο 1,9 δισ το συνολικό πακέτο


Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες και δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια

Με την ενεργειακή κρίση να έχει υποτροπιάσει, ωθώντας τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα, η κυβέρνηση ενισχύει το πακέτο επιδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Σεπτέμβριο, που θα φτάσει το 1,9 δισ.ευρώ. 

Η αναγκαία, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών, τροφοδότηση με πρόσθετα κεφάλαια του ενεργειακού πακέτου, αδειάζει ταυτόχρονα το «καλάθι» των νέων μέτρων στήριξης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Ένα σημαντικό μέρος του έξτρα δημοσιονομικού χώρου-κοντά στα 800 εκατ.ευρώ- θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των άμεσων ενεργειακών αναγκών των πολιτών.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα φτάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για όσα είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα ανέλθει στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κρατική παρέμβαση για το μήνα Σεπτέμβριο έχει οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς αφορά όλες τις κατοικίες, όχι μόνο τις κύριες, δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια και περιλαμβάνει όλους τους πάροχους ενέργειας. Το συνολικό ποσό της επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές

Επιδότηση επιχειρήσεων

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Επίσης ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. 

Πάνω από 616 ευρώ η τιμή του ρεύματος!

Σε πρωτόγνωρα ύψη που προφανώς προκαλούν ίλιγγο και φυσικά ανησυχία σε κυβέρνηση και καταναλωτές, εκτοξεύεται σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, για τις 23 Αυγούστου, διαμορφώνεται στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. 

Πρόκειται για ιστορικό υψηλό που ξεπερνάει και μάλιστα κατά πολύ τη χθεσινή και εξίσου πολύ μεγάλη τιμή των 539,54 ευρώ, η οποία σε σχέση με προχθές κατέγραψε τεράστια άνοδο 42,84%!

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα