Ενέργεια

Η Μαριάννα Λάτση μπαίνει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –Οι Ολλανδοί αλλάζουν το χάρτη στις κατασκευές


Μετοχικές αλλαγές επίκεινται στους δύο μεγαλύτερους ελληνικούς  κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ ο κλάδος προσελκύει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει των μεγάλων  έργων που θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους.

Η Μαριάννα Λάτση θα καταστεί πιθανότατα μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοράζοντας μεγάλο πακέτο μετοχών της από το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh, το οποίο κατέχει 30,2%. Παράλληλα οι Ολλανδοί θα ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην  Ελλάκτωρ, όπου κατέχουν ήδη 14,2% και οψιόν για απόκτηση επιπλέον ποσοστού 12,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνοδεύονται από έντονη φημολογία, το ολλανδικό γκρουπ προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να αποφύγει κατηγορίες ότι η ταυτόχρονη ισχυρή μετοχική παρουσία του σε δύο ανταγωνίστριες  επιχειρήσεις συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι παρά το μεγάλο ποσοστό τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Ολλανδοί δεν έχουν  ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση και στο μάνατζμεντ. Αντίθετα, στην Ελλάκτωρ  έχουν κερδίσει τη μάχη με αντίπαλη ομάδα μετόχων ( αδελφοί Καλλιτσάντση, εφοπλιστές Καϋμενάκης -Μπάκος) και έχουν τοποθετήσει διοίκηση της επιλογής τους.

Κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το γκρουπ Reggeborgh έχει καταλήξει σε συμφωνία να μεταβιβάσει μεγάλο ποσοστό μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε εταιρεία χόλντινγκ της Μαριάννας Λάτση, η οποία προ μηνών ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στην Lamda Development και διαθέτει μεγάλη ρευστότητα για τοποθετήσεις.

Από πηγές του κλάδου αναφέρεται ότι οι Ολλανδοί διαπραγματεύονται την μεταβίβαση και ενός μικρότερου πακέτο μετοχών στον Γιώργο Περιστέρη, ιδρυτή-μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον οποίο είχαν άριστη συνεργασία μέχρι τώρα.

Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με μετοχικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, όπου Reggeborgh προτίθεται να αυξήσει τη συμμετοχή της, συνεργαζόμενη με τον Λεωνίδα Μπόμπολα και την ομάδα μετόχων που συμπλέουν μαζί του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης