Αγορές

Η Γερμανία προειδοποιεί: Κατάρρευση τύπου Lehman στην ενέργεια από τη ρωσική «θηλιά»!


Αύξησε το επίπεδο ενεργειακού συναγερμού το Βερολίνο – Εντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, στα ύψη ξανά η τιμή του φυσικού αερίου

Κατάρρευση των ενεργειακών αγορών και πρόκληση ενός καταστροφικού ντόμινο που θα προσομοιάζει αυτό της Lehman Brothers, που έπληξε σφοδρά την παγκόσμια οικονομία το 2008, φοβάται η Γερμανία, εφόσον η Ρωσία συνεχίσει τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν έκρυψε τα λόγια, ούτε επιχείρησε να κατευνάσει την έντονη ανησυχία που υπάρχει, όχι μόνο στη χώρα του αλλά σ’ όλη την Ευρώπη, για την ενεργειακή θηλιά που περνάει η Μόσχα στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι πράξεις, άλλωστε, του Βερολίνου, καταδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρή και χρίζει λήψη δραστικών μέτρων. Σήμερα η Γερμανία αύξησε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον ενεργειακό συναγερμό, φοβούμενη ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε πλήρη διακοπή τω προμηθειών φυσικού αερίου. Εως και σήμερα έχει διακόψει το 60% των ροών προς το Βερολίνο, γεγονός που ούτω η άλλως έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη προβλήματα στη χώρα και τροφοδοτεί σενάρια για κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς, τα οποία «υιοθετεί» και θέτει δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

«Αν αυτό το μείον στις προμήθειες γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το αντέξουν πια οι προμηθευτές ενέργειας, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή. Θα έρθουμε αντιμέτωποι μ’ ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, όπου ανακοίνωσε και την αύξηση του επιπέδου στον ενεργειακό συναγερμό.

Επιστρέφει στον λιγνίτη

Η Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ρωσικά ενεργειακά «παιχνίδια» και το ενδεχόμενο να κλείσει οι στρόφιγγες του Nord Stream, θα επιστρατεύσει την εφεδρεία των μονάδων άνθρακα, κάτι που σκέφτονται σοβαρά και άλλες χώρες όπως η Αυστρία, Γαλλία και Τσεχία. Επίσης ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει τα μέτρα ελέγχου στην αγορά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ της μετακύλισης του κόστους προμήθειας, στα ενεργειακά τιμολόγια. 

Τίμερμανς: Ο κίνδυνος πλήρης διακοπής του φυσικού αερίου είναι πιο υπαρκτός από ποτέ

Το ενεργειακό πρόβλημα από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου δεν επικεντρώνεται προφανώς μόνο στη Γερμανία, αλλά έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Πάνω από 10χώρες της ΕΕ έχουν τώρα πληγεί από περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση με τη Μόσχα για ενεργειακά θέματα. Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου --που είναι το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής (της παροχής) φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ», σημείωσε και επανέλαβε τη δήλωση των Βρυξελλών ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τον εφοδιασμό σε ενέργεια.

Το στάδιο "έγκαιρης προειδοποίησης" επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των προμηθειών, ενώ αυτό του "συναγερμού" δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να μετακυλίσουν υψηλές τιμές στους καταναλωτές και να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης. Το επίπεδο "έκτακτης ανάγκης" επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αναγκάσουν τη βιομηχανία να περιορίσει τη δραστηριότητα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Η είδηση ότι η Γερμανία αύξησε το επίπεδο ενεργειακού συναγερμού, καθώς και ο εν γένει προβληματισμός για τις «αντοχές» της Ευρώπης, έχουν εκτοξεύσει σήμερα τις τιμές του φυσικού αερίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, ξεπέρασε σήμερα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινείται στα επίπεδα των 135 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα