Τράπεζες

Η Fitch αναβάθμισε ομόλογα ελληνικών τραπεζών


Εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται, καθώς προχωρά η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Eθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fitch, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Εθνικής και της Eurobank ευθυγραμμίζεται με την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού τους (IDR). Η αξιολόγηση ανάκτησης «RR4» για το εν λόγω χρέος της Εθνικής και της Eurobank αντανακλά τις προσδοκίες για τις μέσες προοπτικές ανάκτησης.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Πειραιώς βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού της, το οποίο αντανακλά την εκτίμηση ότι οι προοπτικές ανάκτησης θα είναι κάτω από τον μέσο επίπεδο (RR5) σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Οπως επισημαίνει η Fitch, η ικανοποιητική εκτέλεση των σχεδίων μείωσης του ρίσκου μειώνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ομως η Πειραιώς συνεχίζει να βρίσκεται πιο πίσω από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ισολογισμό της. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούσανν ακόμα στο 135% των κεφαλαίων CET1 της Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησης Sunrise I.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα "μαξιλάρια ασφαλείας" των τριών τραπεζών είναι χαμηλά. Αναμένει ότι θα ενισχυθούν σταδιακά, καθώς οι τράπεζες θα επιχειρούν να επιτύχουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2026.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα