Τράπεζες

Η Eurobank απορροφά την Grivalia, τιτλοποιεί όλα τα «κόκκινα»


Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 1 δισ. ευρώ, «αφεντικό» ο Π. Γουάτσα με συμμετοχή στην τράπεζα πάνω απο 30%

Σε απορρόφηση της εταιρείας ακινήτων Grivalia προχωρά η Eurobank, προκειμένου να ενισχύσει κατά δύο μονάδες το δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της, ώστε να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα καλύψει πρώιμα τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων του 2021.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ.

Η συγχώνευση γίνεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την Fairfax, που διευθύνεται από τον Καναδό δισεκατομμυριούχο Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax ελέγχει την Grivalia και διατηρεί συμμετοχή 17% στην Eurobank.

Με τις σημερινές σχέσεις χρηματιστηριακής αξίας των δύο εταιρειών, ύστερα από τη σημαντική υποχώρηση της αξίας της Eurobank, το ποσοστό της Fairfax στην τράπεζα, μετά την ανταλλαγή μετοχών, θα ξεπεράσει το 30% και θα βρεθεί πολύ κοντά στο όριο της καταστατικής μειοψηφίας. Έτσι, νέο «αφεντικό» της τράπεζας γίνεται ο Πρεμ Γουάτσα.

Η Eurobank θα κερδίσει από τη συγχώνευση μια αύξηση των κεφαλαίων της κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου κατά 2%, ώστε να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ταχείας εξυγίανσης του ισολογισμού, με μεταφορά όλων των προβληματικών ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα τα τιτλοποιήσει, εκδίδοντας τρεις σειρές τίτλων (senior, mezzanine, junior).

Η διαδικασία αυτή τη θα «κάψει» αρκετά κεφάλαια, γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιμη η απορρόφηση της πρώην θυγατρικής ακινήτων της τράπεζας, την οποία είχε εξαγοράσει η Fairfax.

Διαβάστε επίσης