Τράπεζες

Eurobank: Κέρδη πάνω από τις προβλέψεις, μεγάλη μείωση NPEs


Με κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών έκλεισε το τρίτο τρίμηνο για την Eurobank, ενώ η τράπεζα πέτυχε σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα.

Τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 59 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η τράπεζα, ενώ η Deutsche Bank, στην πρόσφατη έκθεσή της, προέβλεπε κερδοφορία 54 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά Κέρδη ήταν αυξημένα κατά 6,1% το Γ΄ τρίμηνο (€59εκ.) και 29,6%  το εννεάμηνο 2018 (€172εκ.). Τα κέρδη προ προβλέψεων υψηλότερα κατά 4,4% το Γ΄ τρίμηνο και 1,5% το εννεάμηνο 2018. Οι λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3,8% στην Ελλάδα και 2,3% στον Όμιλο.

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό €113εκ. το εννεάμηνο 2018, αυξημένα κατά 17,0% σε ετήσια βάση, ενώ ενισχύθηκε η παρουσία στη Βουλγαρία με την εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria.

Επίσης, καταγράφεται αρνητικός σχηματισμός νέων NPEs κατά €110εκ. το Γ΄ τρίμηνο και Μείωση των NPEs κατά €1,3δισ. το Γ΄ τρίμηνο και κατά €2,4δισ. το εννεάμηνο 2018. Η μείωση του δείκτη NPEs ήταν 170μ.β. έναντι του Β΄ τριμήνου 2018 και 570μ.β. σε ετήσια βάση σε 39,0%. Ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθε σε 53,7%.

Εξάλλου, σημειώθηκε αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά €0,7δισ. το Γ΄ τρίμηνο και €3,0δισ. το εννεάμηνο 2018. Η χρηματοδότηση ELA μειώθηκε κατά €6,7δισ. από το τέλος 2017 σε €1,2δισ.

Ο Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 διαμορφώθηκε σε 14,6% και συνολικής επάρκειας σε 17,1%.

Σε δήλωσή του, ο  διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, αναφέρει:

Η Eurobank παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σταθερή τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα και εξωγενείς προκλήσεις. Η σταθερή κερδοφορία, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων μας υποστηρίζουν τις επιδόσεις της Τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €59 εκ. το τρίτο τρίμηνο και €172 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, χάρη στα ισχυρά οργανικά κέρδη προ προβλέψεων συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου λειτουργικού κόστος. Στην Ελλάδα υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα €2,5 δισ. το 2018.

 Οι διεθνείς δραστηριότητες συνέχισαν να επιτυγχάνουν σημαντικές επιδόσεις, προσθέτοντας €113 εκ. το εννεάμηνο στα καθαρά κέρδη μας, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί δέσμευσή μας και η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της PBB στη Βουλγαρία θα εδραιώσει τη θυγατρική μας Postbank στην 3η θέση στην τοπική αγορά. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στις βασικές μας αγορές ως περιφερειακός τραπεζικός όμιλος.

Η διαχείριση των NPEs παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την ανάπτυξη των εργασιών μας. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και πρόσφατα υποβάλαμε ένα νέο σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, με στόχο ένα δείκτη NPEs σε επίπεδο Ομίλου περίπου στο 15% στο τέλος της περιόδου. Ο δείκτης NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 40%, στο 39%, μειωμένος κατά 170 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και κατά 570 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και ξεκινήσαμε την πρώτη τιτλοποίηση NPEs στην Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Βασιζόμενη στα ισχυρά οργανικά έσοδα, την συνεχιζόμενη κερδοφορία και ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των NPEs, η Eurobank είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται.

 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΕΥΡΩΒ