Τράπεζες

Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και… η «ζημιά των 1,4 δισ.»


Κρίσιμη η αυριανή διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ, η τράπεζα καταθέτει μελέτη για την πιθανή οικονομική βλάβη της

Η ώρα της αλήθειας για την Εθνική Τράπεζα και τους συνταξιούχους – δικαιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) φθάνει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η τράπεζα καλείται να αποδείξει με την κατάθεση ειδικής οικονομικής μελέτης τη ζημιά που ισχυρίζεται ότι θα υποστεί, εάν εφαρμοσθεί ο νόμος Πετρόπουλου για την πληρωμή επικουρικών συντάξεων μέσω του ΕΤΕΑΕΠ.

Η Εθνική Τράπεζα έχει εξαρχής αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίσθηκε λίγα 24ωρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές και προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, ώστε να παραμείνει ανεφάρμοστος ο νόμος και να μην πληρώνονται επικουρικές συντάξεις μέχρι να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για τις προσφυγές των συνταξιούχων, οι οποίοι ζητούν πλήρη κάλυψη των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ από την τράπεζα.

Σε πρώτη φάση, όταν δηλαδή το ΣτΕ κλήθηκε να αποφασίσει επί του αιτήματος της τράπεζας για την έκδοση προσωρινής διαταγής, απέρριψε την προσφυγή και η τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά για την πληρωμή στους συνταξιούχους της σύνταξης του Ιουλίου, καθώς και των αναδρομικών του πρώτου εξαμήνου.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε η συζήτηση στο ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η τράπεζα, ώστε να πάψει να πληρώνει για τις επικουρικές συντάξεις μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας προσφυγής της, που θα συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό αίτημα αναβολής της διαδικασίας που υποβλήθηκε από την υπουργείο Εργασίας, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να λάβει ενημέρωση για το θέμα η νέα πολιτική ηγεσία. Σημειωτέον ότι το αίτημα για αναβολή υποστηρίχθηκε και από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας.

Εχουν βάση οι υπολογισμοί;

Στη συζήτηση που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί εκπρόσωποι της τράπεζας ισχυρίσθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η Εθνική θα υποστεί σοβαρή οικονομική βλάβη, εάν συνεχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, ανέβασαν το ποσό της εκτιμώμενης ζημιάς σε «τερατώδες», όπως χαρακτηρίζεται από νομικούς εκπροσώπους των συνταξιούχων, ποσό: 1,4 δισ. ευρώ!

Η τράπεζα δεν υποστήριξε αυτούς τους υπολογισμούς με την κατάθεση κάποιας σχετικής οικονομικής μελέτης. Αυτό ακριβώς ζητήθηκε από το δικαστήριο και αύριο η τράπεζα πρέπει να καταθέσει τη μελέτη, ώστε να υποστηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς της.

Ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, που έκανε πρόσθετη παρέμβαση για λογαριασμό ομάδας συνταξιούχων, μιλώντας στο Σin επισήμανε ότι η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ μπαίνει στη συζήτηση ενός πολύ κρίσιμου θέματος. Ο ίδιος θα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη μελέτη για να αξιολογήσει τους υπολογισμούς που γίνονται από την τράπεζα, θεωρώντας πάντως ότι το ποσό που αναφέρθηκε είναι εξαιρετικά υψηλό και δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τι προβληματίζει τους δικαστές

Όπως έγραψε ο κ. Κυριακόπουλος, απευθυνόμενος στους εντολείς του, σύμφωνα με την εμπειρία του από άλλες δίκες, «οψέποτε η εκάστοτε αντίδικος Τράπεζα έθετε ζήτημα ΚΙΝΔΥΝΟΥ στο ακροατήριο από μια ενδεχόμενη "δικαίωση" του εντολέα μας, η “όψη" στο πρόσωπο των δικαστών έδειχνε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούσε: "Συστημικός Κίνδυνος Τράπεζας = Ανάγκη Ανακεφαλαιοποίησης = Νέα Δημοσιονομικά Μέτρα - Μείωση Μισθών και Συντάξεων - Κούρεμα Καταθέσων". Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η τεκμηρίωση με επιστημονικό τρόπο των επιχειρημάτων μας υπέρ των δικαίων των συνταξιούχων-δικαιούχων επικούρησης».

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, αν τέτοιοι υπολογισμοί μελλοντικών ζημιών, όπως αυτοί που παρουσιάσθηκαν στο ΣτΕ, θα ενσωματωθούν στις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου της τράπεζας. Επίσης, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην προσεχή γενική συνέλευση της τράπεζας, στις 31 Ιουλίου, καθώς θα τεθεί από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα