Τράπεζες

Η Εθνική κέρδισε τη μάχη με τους συνταξιούχους της για τις επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ


Σε βάρος των συνταξιούχων της Εθνικής απολήγει η πολύχρονη δικαστική αντιπαράθεση με την τράπεζα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), από τον οποίο λάμβαναν τις επικουρικές συντάξεις τους.

Ο Άρειος Πάγος έκλεισε οριστικά το θέμα, αποφαινόμενος ότι η τράπεζα ουδέποτε ανέλαβε την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε έχει εγγυηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Υποχρεούται μόνον να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στις συντάξεις.

Η απόφαση αυτή αφήνει "στον αέρα" τους 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας που έχουν σταματήσει να παίρνουν επικουρικές συντάξεις λόγω αδυναμίας του ΛΕΠΕΤΕ να τις καταβάλλει.

Η τράπεζα είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο και είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της “τροπολογίας Πετρόπουλου”, που την υποχρέωνε να σχηματίσει αποθεματικό 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.  Ζητούσε επίσης να απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση μελλοντικής χρηματοδότησης του.

Νομοθετική λύση στο θέμα είχε δοθεί με ειδική που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τον Μάρτιο 2020.
Με την τροπολογία αυτή:

- Τροποποιήθηκε διάταξη του 2019 για υπαγωγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ  στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-EΦΚΑ.
- Επανακαθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης. Ορίστηκε ότι σε περίπτωση που το καταβλητέο στις  31/12/2019 ποσό σύνταξης είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31/12/2024.
- Ορίστηκε ότι από 1/1/2025 οι συντάξεις καταβάλλονται χωρίς περαιτέρω αναπροσαρμογή τους.
- Ορίστηκε ως υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας η καταβολή πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (όπου εντάσσεται το προσωπικό της). Για τα έτη 2018 -2032 η εισφορά θα είναι ετησίως 12% επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων της.

Με αυτή τη νομοθετική λύση η τράπεζα απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να εγγράψει στα αποτελέσματα της χρήσης 2019 πρόβλεψη 200 εκατ. ευρώ για καταβολές στον ΛΕΠΕΤΕ.

Αντί αυτής, υποχρεούται να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2024. Μετά το 2024 η ετήσια εισφορά θα καθοριστεί βάσει μελέτης και όπως εκτιμάται θα μειωθεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης