Αγορές

Η Εθνική "απογείωσε" τις τράπεζες -Τζίρος 1,06 δισ(!) στο χρηματιστήριο


Νέος κύκλος ανόδου ανοίγει στο χρηματιστήριο, με καταλύτες το deal Alpha-UniCredit και την επιτυχή έκβαση του placement της Εθνικής, που σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της οικονομίας μας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.

Το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει στο ΧΑ, ενώ επιταχύνεται η εισροή φρέσκου χρήματος, που προκάλεσε σήμερα "έκρηξη τζίρου": Αλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 1,06 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 176 εκατ. ήταν ο τζίρος των κανονικών συναλλαγών και 883,9 εκατ. ευρώ η αξία μεταβιβασθέντων πακέτων.

Με πυρετώδεις συναλλαγές οι τραπεζικές μετοχές έτρεξαν σε ρυθμούς μινι ράλι, οδηγώντας την αγορά σε ανοδική τροχιά και τους βασικούς δείκτες σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 12μήνου. Ο κλαδικός τους δείκτης "απογειώθηκε" ενδοσυνεδριακά στο +5%.

Τα μεγάλα κέρδη γίνονται δέλεαρ για νέες τοποθετήσεις από εγχώριους αποταμιευτές και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. ΟΙ εισροές δίνουν "καύσιμα" στην αγορά για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών, καθώς μικροεπενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων αναζητούν ευκαιρίες αποδοτικών τοποθετήσεων σε μετοχές που έχουν "μείνει πίσω", ή οι οικονομικές επιδόσεις τους συνηγορούν σε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Μετοχές και δείκτες

Κατεύθυνση έδωσε από το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή της Εθνικής, που  ξεκίνησε με άλμα σχεδόν +10% στα 5,78 ευρώ, έχασε προς στιγμήν τα κέρδη της υπό την πίεση ρευστοποιήσεων και εν συνεχεία ανέκαμψε με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, που πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση και έκλεισαν με αξιόλογα κέρδη.

 Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -0,03% ( 1.239,03 μονάδες), πήγε +1,97% (στις 1.263,82) και έκλεισε στις 1.250,44 με άνοδο 0,89%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,19%, κλείνοντας στις 3.048,64  μονάδες. Ανοδο 0,83% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,24% και στη συνέχεια πήγε μέχρι +4,97%. Τερμάτισε στις 1.059,82 μονάδες με κέρδη 3,79%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +5,9% Ακολούθησαν Eurobank +4,4%, ,Πειραιώς +2,3%, Alpha +2%,Τρ. Ελλάδος +1%,Optima.+0,6%, Attica Bank +0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΕλβαλΧαλκόρ +7,3%, Βιοχάλκο +5,4%, ΕΥΔΑΠ +1,7%, Lamda +1,4%, ΕΛΠΕ και Autohellas +1,3%, Coca-Cola και Ελλάκτωρ +1,2%, ΔΕΗ +0,9%.

 Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -2,1%, Cenergy -1,9%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,2%, Μυτιληναίος -1%, Τιτάν -0,7%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν η Frigoglass (+5,6% με συναλλαγές 642 χιλ. τεμαχίων) η Dimand (+5,3%) και η Ξυλεμπορία (+4,4%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα