Υγεία

Η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα-Κρούσματα και ηλικίες


Σημαντικά ευρήματα από την επιστημονική επιτήρηση του κορονοϊού στην Ελλάδα καταδεικνύει η νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020, στις 15:00.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε γνωστό πως έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 743 κρούσματα.

Τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού ανήκουν στις ηλικίες από 18 έως 64 χρόνων. Το 26,7% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 18 έως 39 ετών, το 48,6% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 40 έως 64 ετών, ενώ το 20,7% αντιστοιχεί σε ηλικίες από 65 ετών και άνω. Το 55,5% είναι άνδρες, ενώ το 44,5% γυναίκες.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει, σύμφωνα με το ethnos.gr, έχουν καταγραφεί 191 (25,7%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 59 (30.9%) διασωληνώθηκαν, και 20 (10,5%) έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μέχρι τις 24 Μαρτίου νοσηλεύονταν 134 ασθενείς, εκ των οποίων 45 (33.6%) έχουν διασωληνωθεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσίοδρας ανέλυσε, χθες, την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, αναφέροντας: «Κάθε χώρα έχει τη δική της επιδημιολογική εικόνα. Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει το 15% περίπου να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά. Κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν κάπως πιο διαφορετικά δεδομένα, με περισσότερα κρούσματα σε άλλες κατηγορίες ηλικιών. Θέλω να πω εδώ ότι είναι ένας ιός που προσβάλει κατά τεκμήριο άτομα τα οποία ανήκουν σε ηλικίες των 18 με 64, γιατί δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό αλλά αυτά τα άτομα είναι τα κατ’ εξοχήν άτομα που περνούν ελαφρά τη νόσο.

Έχουν αναφερθεί στη Γαλλία ποσοστά νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ που είναι μικρότερες ηλικίες και νομίζω ότι η κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δική της επιδημιολογική εικόνα. Η δική μας επιδημιολογική εικόνα παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι την Τρίτη η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη. Από τους 20 νεκρούς, οι 17 ήταν άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ένας ηλικιωμένος.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι η μέση ηλικία ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδα διασωληνωμένοι είναι τα 68 έτη, οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα.

Διαβάστε επίσης