Αγορές

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες αυξήσεις επιτοκίων – Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια


Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο δεν είναι αρκετή για να.. μεταπείσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ - Τι απαιτούν τα «γεράκια»

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο δομικός δείκτης, που αποτελεί εστία ανησυχίας και προβληματισμού για την ΕΚΤ, συνέχισε την πτωτική πορεία. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι ικανά να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τραβήξει χειρόφρενο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η άποψη πως οι αυξήσεις πρέπει να συνεχιστούν, δεν αποτελεί επιθυμία μόνο των «γερακιών» της ΕΚΤ, αλλά πεποίθηση την οποία εκφράζει η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών. Ανάμεσά τους, βεβαίως, είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έσπευσε να υπερτονίσει ότι παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε σήμα για νέες αυξήσεις σημειώνοντας πως «ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και αναμένεται να μείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμη. «Είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% έγκαιρα».

Είναι πρόδηλο πως παρά την αισθητή μείωση του πληθωρισμού, από το 7% του Απριλίου στο 6,1% του Μαίου και την πτώση του δομικού πληθωρισμού (δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων) στο 5,3% από το 5,6%, η ΕΚΤ συνεχίζει να διαβλέπει… κίνδυνο και ανάγκη αντιμετώπισής του μέσω της συνέχισης των αυξήσεων στα επιτόκια.

Δύο αυξήσεις Ιούνιο και Ιούλιο - Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο και μετά

Το βασικό σενάριο που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου και άλλο τόσο στα τέλη Ιουλίου

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 3,75% τον Ιούλιο.

Από κει και πέρα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα πάντα με κάποιους αναλυτές, η ΕΚΤ ενδεχομένως να κάνει παύση στην πολιτική αύξηση των επιτοκίων. Αυτή η επιλογή, όπως επισημαίνουν, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες τους επόμενους μήνες.

Τα «γεράκια», πάντως, και δη ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοκίμ Νάγκελ, πιέζουν για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια και μετά από το καλοκαίρι. «Η πορεία της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο. Και τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός», δήλωσε πρόσφατα ο Νάγκελ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα