Τράπεζες

Νάγκελ/Bundesbank: Aπαιτούνται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

«Η πορεία της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Νάγκελ στο Βερολίνο την Τρίτη. «Θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο. Και τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός».

Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στη μέση του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης που έγινε ποτέ — έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και πιθανότατα θα αυξηθεί κατά ένα τέταρτο της μονάδας και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της. Ο επικεφαλής της Bundesbank, ένας από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ, ήταν μεταξύ των πρώτων που είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα μετά το καλοκαίρι.

Η διατήρηση των ποσοστών σε υψηλά επίπεδα δεν θα είναι απαραίτητα δημοφιλής, είπε ο Νάγκελ και πρόσθεσε «είναι ανάγκη όμως να πάρουμε αντιδημοφιλείς αποφάσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα