Χρηστικά

Η Εφορία ψάχνει εισοδήματα 1,4 δισ. από ακίνητα  


«Ξεψαχνίζει» έντυπα Ε2 η ΑΑΔΕ, έχοντας υπόψη ότι ιδιοκτήτες εισέπραξαν 1,4 δισ. μέσω Airbnb

Η Εφορία ξεσκονίζει τις δηλώσεις των ακινήτων αναζητώντας εισοδήματα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία ενδεχομένως απέκρυψαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν τα ποσά αυτά.

Η αποκάλυψη ότι μόνο από την πλατφόρμα Airbnb εισέρρευσε στην Ελλάδα το 2018, ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αιφνιδίασε ευχάριστα την ΑΑΔΕ, που βλέπει μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων να ανατέλλει.

Με τον προσθήκη και των εσόδων από τις άλλες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού, Booking.com, HomeAway κτλ. εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Η επόμενη κίνηση της Εφορίας είναι τώρα να διαπιστώσει, εάν τα εισοδήματα αυτά δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα περάσουν κυριολεκτικά από «κόσκινο» τα έντυπα Ε2 που θα υποβληθούν φέτος, τα στοιχεία των οποίων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού.

H ΑΑΔΕ έχει ήδη υλοποιήσει μια δράση εντοπισμού φορολογουμένων οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους βραχυχρόνια μέσω διαδικτύου σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Μέχρι πρότινος όμως ειδοποιούσε όσους… ξεχνούσαν να δηλώσουν τις μισθώσεις των ακινήτων τους στην ειδική εφαρμογή και παράλληλα να δηλώσουν και τα εισοδήματα που αποκόμισαν.

Όμως λόγω των χιλιάδων ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών διαμοιρασμού, δεν είναι δυνατή η προειδοποίηση των ιδιοκτητών και αρχίζουν τα πρόστιμα, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά και φτάνουν μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε επίσημα η Arbnb δείχνουν ότι υπάρχουν χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ξεκινά μια διαδικασία διασταυρώσεων των εισοδημάτων από ακίνητα και των στοιχείων που υπάρχουν στις πλατφόρμες.

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, μέσω της ίδια εφαρμογής, μπορεί να υποβληθεί αρχική εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα των ετών 2015, 2016 και 2017, δηλώνοντας οικειοθελώς τα εισοδήματα που απέκρυψαν, πριν εντοπιστούν από την εφορία.

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου που πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μην έχει πρόβλημα με την εφορία θα πρέπει:

 • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
 • Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
 • Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
 • Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Πώς φορολογούνται τα έσοδα

Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται όπως και τα εισοδήματα από ενοίκια ήτοι με την ακόλουθη κλίμακα:

 • έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%
 • από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
 • από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς, για τις ακόλουθες παραβάσεις προβλέπονται συγκεκριμένα:

 • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές».
 • Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
 • Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα έπρεπε να συμμορφωθεί, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ήτοι 10.000 ευρώ (5.000Χ2=10.000 ευρώ).
 • Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 Χ 4 = 20.000).
 • Επίσης, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
 • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης