Πολιτική

Η αντεπίθεση του κινεζικού δράκου


 Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κινεζικό θαύμα βαδίζει προς την δύση του καθώς όπως πιστεύουν δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουν για πολύ οι θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας αλλά ούτε και η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών.

Θα μπορούσαν να είχαν δίκιο αν  η Κίνα δεν είχε αρχίσει μία συστηματική εκστρατεία κατάκτησης των αγορών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Αν στις πρωτοβουλίες αυτές προσθέσει κανείς και  το γεγονός ότι με σημαντικές συμφωνίες ανοίγει αγορές όπως της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλία τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα αναθεωρούσαν τις απόψεις τους.

Η κινέζικη κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες, έργα υποδομής αλλά και εμπορικά αγαθά τα οποία παραχωρεί με πίστωση, εξελίσσεται ως η νέα υπερδύναμη στην Αφρική και όλο και περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις στρέφονται πλέον προς το μέρος της, ζητώντας λύση στα χρόνια προβλήματα τους.

Παράλληλα , συμμετέχει  σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής όπως για παράδειγμα στην κατασκευή σιδηροδρόμου που συνδέει την Τανζανία με τη Ζάμπια. Παράλληλα αποκτά προς αξιοποίηση σημαντικές εκτάσεις αφρικανικής γης.

Η Κίνα χρειάζεται πρώτες ύλες, κυρίως μεταλλεύματα, τα οποία αφθονούν στην Αφρική. Η μαύρη ήπειρος ωστόσο, αποτελεί και μια πολύ καλή αγορά για τα κινεζικά προϊόντα, για αυτό και το σινοαφρικανικό εμπόριο ευδοκιμεί. Η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών εκτινάχθηκε από 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2000, σε 128 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011.
 
Νότια Αμερική

Η οικονομική επέκταση της Κίνας στην Νότια Αμερική είναι ραγδαία. Οι κινήσεις της στοχεύουν κυρίως στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και στον έλεγχο των μεταφορών. Πρίν μερικούς μήνες, έγινε γνωστό ότι μέσω της κρατικής Minmetals Corp, σε συνεργασία με τις Guoxin International Investment Corp και CITICGroup, εξασφάλισε την αγορά του ορυχείου Las Bambas, στο Περού, από τον όμιλο Glencore Xstrata, προσφέροντας 6 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο τίμημα που έχει καταβληθεί ποτέ για ανάλογη αγορά.

Η συμφωνία εξελίσσεται επωφελής και για τις δύο πλευρές: η Glencore Xstrata δέχτηκε να πουλήσει το ορυχείο για να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τις κινεζικές αρχές για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο: απορροφά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Παράλληλα, πέρα απο το σημαντικό εμπόριο πρώτων υλών με την Βραζιλία ,  προωθεί επενδύσεις για έργα υποδομής, ειδικά ένα σύστημα εσωτερικών πλωτών οδών που θα μειώσουν το κόστος τής μεταφοράς τής μαζικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων τής Βραζιλίας στις ακτές για εξαγωγή.

Επίσης , δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί κι ο ρόλος της στην διάνοιξη της διώρυγας της Νικαράγουα  όπου ως  κύριος επενδυτής είναι η κινεζική εταιρεία HKND, στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της κατασκευής και της λειτουργίας του καναλιού για εκατό χρόνια.

Ασία-Ωκεανία

Η Ασία αποτελεί ζωτικό οικονομικό χώρο για την Κίνα και προσπαθεί να εδραιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παρουσία της εκεί. Οι οικονομικές συμφωνίες με την Ρωσία, η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ιαπωνία αλλά και η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών -μετά απο διαπραγματεύσεις δύο ετών- με την Νότια Κορέα είναι ενδεικτικές των οικονομικών προσανατολισμών της Κίνας.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η συμφωνία της με την Αυστραλία  (China-Australia Free Trade Agreement, ChAFTA) . Με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας (σε 4 έως 11 χρόνια από τώρα), τα αγροτικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα της Αυστραλίας θα εισέρχονται, χωρίς δασμούς, στην κινεζική αγορά. Ανάλογες διευκολύνσεις προβλέπονται και για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην αυστραλιανή αγορά.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις