Αγορές

Η Alpha έτρεξε, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την ανάκαμψη στο ΧΑ


Δικαιώθηκαν τελικά όσοι δεν παρασύρθηκαν από την αρχικά πολύ θετική εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη τάση  και δυναμικά. Ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών και οι βασικοί δείκτες έχασαν όλα τα ενδοσυνεδρικά κέρδη τους, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.

 Περίπου τα 2/3 των ενδοσυνεδριακών κερδών τους έχασαν και οι τραπεζικές μετοχές, που πρωταγωνίστησαν στην ανοδική αντίδραση. Θετικός καταλύτης  για τον κλάδο ήταν η ένταξη της μετοχής της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global Standard, που αποτελεί μία έμμεση αναγνώριση των προοπτικών της τράπεζας μετά την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η ένταξη στον δείκτη αναμένεται ότι θα προσκαλέσει τοποθετήσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στη μετοχή, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής και δίνει κατεύθυνση στην αγορά.

 Πάντως η κούρσα της Alpha (που πήγε μέχρι +6,8%, δημιουργώντας κλίμα και κινητικότητα στην αγορά), αποδείχθηκε ο "κούκος"που δεν φτάνει για να έρθει η ανάκαμψη

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίες και η μεταβλητότητα θα είναι τοκυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, η επαναπροσέγγιση των 880 μονάδων και η διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων που μέχρι πρόσφατα ήταν  ισχυρές στηρίξεις,μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, που διευκολύνθηκε από την ανάκαμψη της Alpha.

 Τις επόμενες μέρες οι βασικοί δείκτες μπορεί να πιεσθούν από τις -όχι πραγματικές - απώλειες που θα υποστούν πολλές μετοχές, λόγω αποκοπής μερισμάτων..

Σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στην αγορά θα παραμείνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που συνιστούν πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία και για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Με κέρδη και απώλειες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο και οι δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας στο πρώτο 20λεπτο των συναλλαγών. Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης και τα  κέρδη σταδιακά ψαλιδίστηκαν. Μετά από  ασθενή ανοδική αντίδραση μέχρι τις 4:00, ακολούθησε ταχεία καταβύθιση σε νέα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με οριακή μεταβολή -0,04% στις 873,87 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +1,29% στις 885,52

 Ο FTASE25 έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 2.114,97 μονάδες.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,58% και τερμάτισε με κέρδη 1,16%. Ξεχώρισε η Alpha με +3,7%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +0,6% και Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο  Πειραιώς, Ελλάδος και Attica Bank (-0,7%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +2,9%, ΟΠΑΠ+1,8%, Aegean +0,7%, ΟΛΠ +0,3%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΕΛΠΕ -2,5%, ΕΥΔΑΠ -2,3%, Βιοχάλκο -2%, Σαράντης -1,8%, Jumbo -1,4%, ΑΔΜΗΕ και ΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης