Αγορές

Ανάκαμψη στο χρηματιστήριο με μοχλό την Alpha Bank


Οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και οδηγούν τη χρηματιστηριακή αγορά σε ανάκαμψη,μετά από τρεις εβδομάδες αργής διολίσθησης. Καταλύτης η ένταξη της μετοχής της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global Standard, που αποτελεί μία έμμεση αναγνώριση των προοπτικών της τράπεζας μετά την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η ένατξη στον δείκτη αναμένεται ότι θα προσκαλέσει τοποθετήσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στη μετοχή, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής και δίνει κατεύθυνση στην αγορά.

 Θετική εικόνα στο ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,35%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +3,58%. Περίπου 0,45% κερδίζει ο Γενικός Δείκτης στις  878,3 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +1,29% (στις 885,5 μονάδες).

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, επισημαίνοντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη σαφή τάση και δυναμική. Κατά τις εκτιμήσεις τους, η επαναπροσέγγιση των 880 μονάδων και η διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων που μέχρι πρόσφατα ήταν  ισχυρές στηρίξεις,μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, που διευκολύνθηκε από την ανάκαμψη της Alpha.

 Τις επόμενες μέρες οι βασικοί δείκτες μπορεί να πιεσθούν από τις -όχι πραγματικές - απώλειες που θα υποστούν πολλές μετοχές, λόγω αποκοπής μερισμάτων..

Σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στην αγορά θα παραμείνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που συνιστούν πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία και για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Με κέρδη και απώλειες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο και οι δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας στο πρώτο 20λεπτο των συναλλαγών. Στη συνέχεια μπήκαν ε τροχιά διολίσθησης και τα  κέρδη σταδιακά ψαλιδίζονται.

Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η Alpha με +4,4%. Ακολουθούν Eurobank και Εθνική +2%,  Πειραιώς +0,9%, Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-0,4%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΛΠ +3,5%, Μυτιληναίος +1,2%, Motor OIl, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%, Aegean +0,7%,  Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ +0,6%.

Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -1,5%, Jumbo -1,3%, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης