Χρηστικά

Η ΑΑΔΕ διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ!


Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ το 2022, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021, αντί να μειωθούν, όπως αποκαλύπτει έκθεση της ΑΑΔΕ!

Μια απίστευτη αποκάλυψη περιέχεται στην έκθεση της ΑΑΔΕ για την πορεία των κρατικών εσόδων του 2022, από την οποία προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ το 2022, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021, αντί να μειωθούν!

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις περυσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις στον φόρο κατοχής ακινήτων, με τις αλλαγές στους συντελεστές και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Συγκρίνοντας τις περυσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ, με τα αποτελέσματα των εισπράξεων που παρουσιάζει η ΑΑΔΕ προκύπτει το παράδοξο ή το... θαύμα, σύμφωνα με το οποίο, ενώ μειώθηκαν τα βεβαιωθέντα ποσά του φόρου, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους!

Ειδικότερα, πέρυσι τον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, με τη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο φόρος που βεβαιώθηκε ήταν λιγότερος σε σχέση με το 2021, κατά 332 εκατ. ευρώ ή 13% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2021, λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και του νέου τρόπου υπολογισμού του κύριου φόρου αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2022, συνολικά, ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,63 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ το 2021.

Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ υποστήριζε, ότι, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μείωση του φόρου, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Η έκθεση της ΑΑΔΕ

Όμως, έρχεται η έκθεση της ΑΑΔΕ για την «Εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους έτους 2022» και αποκαλύπτει, πως τα εισπραχθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και μάλιστα ενδέχεται αυξηθούν περαιτέρω.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία αποτελούν τη μοναδική επιμέρους κατηγορία εσόδων από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων - ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα οποία το 2022 καταγράφουν αύξηση κατά 45,38 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ από 2.614,65 εκατ. ευρώ το 2021, αυξήθηκαν κατά 1,74% το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 2.660,03 εκ. ευρώ.

enfiaaade

Σημειώνεται πως ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω επειδή εκκρεμεί η προσθήκη των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα