Χρηστικά

Aλλαγές στα ακίνητα μετά τις εκλογές -Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές


Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και την επέκτασή τους σε 2.167 νέες περιοχές

Σε ειδική επιτροπή εκτιμητών που θα συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, θα παραπεμφθούν τα αιτήματα των δήμων για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων τους.

Οι δήμοι έχουν προθεσμία έως τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν τις τεκμηριωμένες θέσεις τους, σχετικά με τη αναγκαιότητα αναθεώρησης των τιμών εφορίας των ακινήτων.

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα παραπέμψει τις προτάσεις τους σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα αιτήματα, τα οποία θα τα συγκρίνει με τις τιμές αγοράς των ακινήτων στις συγκεκριμένες ζώνες για τις οποίες ζητείται μείωση.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει δυσαρμονία και οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των τιμών αγοράς, τότε θα γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα αιτήματα θα απορριφθούν και θα παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενες τιμές.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ στις περιοχές που θα αλλάξουν, οι νέες τιμές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά το πιθανότερο είναι να ισχύσουν από την 1-1-2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022 και 2023, αλλά στις λίγες ζώνες που θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από το 2024.

Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές, με τους δήμους και τους δημότες να περιμένουν μειώσεις, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αναθεώρηση των τιμών εφορίας των ακινήτων.

Αιτία, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ είναι ότι θα καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο ΕΝΦΙΑ τονίζουν αποτελεί ένα βασικό και σίγουρο έσοδο του προϋπολογισμού και εφόσον γίνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν επρόκειτο να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των δήμων, η αναθεώρηση θα γινόταν πριν τις εκλογές. Επειδή όμως οι διορθώσεις θα είναι εξαιρετικές περιορισμένες και θα υπάρξουν πολλοί δήμαρχοι και δημότες δυσαρεστημένοι, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετεκλογικά.

Αντικειμενικές παντού

Στο μεταξύ, μετά τις εκλογές θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 2.167 περιοχές, ώστε να φτάσει στο 100% η κάλυψη των ακινήτων της Επικράτειας.

Πρόκειται για παραλιακές περιοχές που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα οι οποίες μέχρι τώρα υποφορολογούνται, παρά το γεγονός ότι η εμπορική τους αξία είναι υψηλή, αφού ορισμένες εκτάσεις είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα