Τράπεζες

H JP Morgan πήρε 49% της ελληνικής Viva Wallet με €810 εκατ.- Υπεγράφη το deal


Με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας ολοκληρώθηκε το deal μεταξύ της JP Morgan και των μετόχων της ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Viva Wallet.

Ο αμερικανικός οίκος αποκτά το 49% των μετοχών της εταιρείας, εξαγοράζοντας τα ποσοστά που κατείχαν το fund Diorama του πρώην ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ Δημ. Κωστόπουλου, το family office της οικογένειας Λάτση-Κασιδόκωστα και η εταιρεία Hedosophia. Εξαγοράζει επίσης τις μετατρέψιμες ομολογίες της Viva Wallet, οποίες κατείχαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και o κινέζικος τεχνολογικός κολοσσός Tencent.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα ανέρχεται σε 810-820 εκατ. ευρώ.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο συνιδρυτής-μεγαλομέτοχος της Viva Χάρης Καρώνης και η ομάδα συνεργατών του θα διατηρήσουν το 51%, παραμένοντας στο τιμόνι της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι από τον Αύγουστο 2020 η Viva Wallet έχει αποκτήσει την τραπεζική άδεια της Praxia Bank . Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή "neobank" με ολοκληρωμένη υποδομή στο Microsoft Azure cloud. Διαθέτει υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη, με πάνω από 600 υπαλλήλους. Προσφέρει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες, διεκπεραιώνοντας πληρωμές σε 10 νομίσματα. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα.

 Στρατηγική επένδυση

Ο επικεφαλής της JP Morgan Payments Τάκης Γεωργακόπουλος δήλωσε:

«Κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet, για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να αναπτυχθούν, προσφέροντας καινοτομία στις πληρωμές ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίωνεπιχειρήσεων. Το τοπίο στις πληρωμές είναι κατακερματισμένο στην Ευρώπη. Είναι όμως μεγάλο σε όρους ευκαιρίας, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών. Αυτός είναι ένας τομέας όπου θα επικεντρωθεί για πρόσθετη ανάπτυξη η JP Morgan Payments στο μέλλον».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Viva Wallet Χάρης Καρώνης δήλωσε:

«Η αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και εκ βαθέων γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών. Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για παροχή υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα