Διεθνή

Greco: Καλεί την Γερμανία να λάβει ενεργητικά μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς


Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε για μία ακόμη φορά την Γερμανία να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την πρόληψη της διαφθοράς, κυρίως στους κόλπους της κυβέρνησης, αφού το Βερολίνο δεν έχει βάλει σε εφαρμογή πολλές από τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Σε προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020, η Ομάδα των Χωρών κατά της Διαφθοράς (Greco), όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε ζητήσει από την Γερμανία, η οποία «διαθέτει ένα στέρεο πλαίσιο κατά της διαφθοράς», να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα και κυρίως ως προς την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να αφορά τα μέλη της κυβέρνησης.

Στην νέα του έκθεση για την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας στους κόπους της κυβέρνησης και της αστυνομίας, η Greco επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις 14 συστάσεις της δεν ακολουθήθηκαν στο σύνολό τους και θεωρεί «αναγκαία την εισαγωγή νέων μέτρων».

Αν και χαιρετίζει την υιοθέτηση «νέου εγχειριδίου ειδικής κατεύθυνσης» που προορίζεται για τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με «την σύγκρουση συμφερόντων και θέματα ακεραιότητας», η Greco θεωρεί ότι το κείμενο «θα πρέπει να περιλάβει την απερίφραστη υποχρέωση ανάδειξης των διαφόρων συνθηκών σύγκρουσης συμφερόντων όταν αυτές διαμορφώνονται».

Στην έκθεση ζητείται «η ενίσχυση της διαφάνειας σε χρηματοπιστωτικά και εμπορικά θέματα» που αφορούν μέλη της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την αστυνομία, η έκθεση χαιρετίζει την ύπαρξη θετικών σημείων, όπως η υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς» ή την «διαμόρφωση μίας καλύτερα διαμορφωμένης ομοσπονδιακής αστυνομίας».

Ζητεί όμως μία «περισσότερο ενεργητική προσέγγιση (...) σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό παραβάσεων που έχουν διαπραχθεί» από τα μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Στην Greco συμμετέχουν 50 χώρες, ανάμεσά τους 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και το Καζακστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λευκορωσία και η Ρωσία. Οι δύο αυτές τελευταίες χώρες έχουν περιορισμένη συμμετοχή από τον τον Μάρτιο 2022 έπειτα από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα