Πολιτική

Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Βαρύ το κόστος της καθυστέρησης


Δεν υπάρχουν δυνατότητες μη εφαρμογής. Αβέβαιη η ανάκαμψη αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα

Σημαντικό είναι το κόστος της παράτασης στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση, όπως αναφέρει η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Βουλής σημειώνοντας επίσης πως το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, θα ασκήσει πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Πέραν τούτου η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπό την έννοια ότι εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης παγίωσε την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση και απειλούν την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2016. Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και καθιστά σαφές ότι σ' ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για μια ακόμη φορά για τις συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας. Σημειώνει επίσης: «Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του»

Προσωρινή ανακούφιση παρέχουν όπως σημειώνετα επίσης τα μέτρα, όπως η προσωρινά επιχορηγούμενη απασχόληση, αλλά ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθερή βάση» τονίζει ενδεικτικά. 

Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθιστά σαφές ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι το μείζον κριτήριο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου. 

Για το παράλληλο πρόγραμμα και τη φτώχεια που πρόωθησε η κυβέρνηση, η έκθεση σημειώνει πως ήταν αναγκαίο, είχε σημαντικά αποτελέσματα και είχε την συγκατάθεση του ΟΟΣΑ καθώς καλύπτει σημαντικές ανάγκες ευπαθών ομάδων. Ωστόσο αυτό δεν αναθεωρεί την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις.

Απάνθρωπη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση από τη συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας για το προσφυγικό σημειώνοντας επίσης πως δοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό και την δημόσια οικονομία.

Σημαντικό τέλος θεωρεί το επόμενο τρίμηνο του 2016 για το αν μπορεί να υπάρξει η αναστροφή του κλίματος σημειώνοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως παρά τα προβλήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει η χώρα δεν είναι μόνο οι υφεσιακές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών πολιτικών αλλά οι χρόνιες παθήσεις των θεσμών και μηχανισμών της ελληνικής οικονομίας.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις