Οικονομία

Γκρίζο μοτίβο στην ελληνική οικονομία


Η ευφορία που επικράτησε μετά την κυβερνητική αλλαγή και οι προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δίνουν σταδιακά τη θέση τους στο σκεπτικισμό και την απαισιοδοξία. Το γκρίζο μοτίβο επανέρχεται στην οικονομία.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιούν ότι πέρα από τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν, δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν από τη μέγγενη των προβλημάτων που επισώρευσε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα και επιστρέφουν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον.

Οι γκρίζες προβλέψεις αποτυπώνονται και στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χθες (3/2) στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο, στις 108,4 από 109,4 μονάδες τον Δεκέμβριο

Το ΙΟΒΕ αποδίδει τη μικρή εξασθένιση κυρίως στην επιδείνωση των προσδοκιών στις κατασκευές και την ηπιότερη υποχώρηση σε υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αυτές οι αρνητικές τάσεις δεν αντισταθμίστηκαν από τη μικρή βελτίωση που καταγράφηκε στη βιομηχανία.

Αναλυτικότερα:

  • στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα μεταβλήθηκε οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.
  • στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα υποχώρησαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες ενισχύθηκαν έντονα.
  • στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται ήπια, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.
  • στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν ήπια, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της κινήθηκαν εντονότερα πτωτικά.

Απαισιόδοξα τα νοικοκυριά – φοβούνται αύξηση της ανεργίας

Πιο απαισιόδοξα εμφανίζονται στις εκτιμήσεις τους τα νοικοκυριά, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρεί τον Ιανουάριο και να διαμορφώνεται στις –10,0 (από –6,2) μονάδες. Ειδικότερα, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση.

Ιδιαίτερα ανήσυχα εμφανίζονται τα νοικοκυριά για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα Ιανουαρίου 2020 του ΙΟΒΕ καταγράφονται, όσον αφορά τις προβλέψεις των νοικοκυριών τα εξής:

  • Αισθητή ενίσχυση στις προβλέψεις για την ανεργία. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο, στις +0,1 μονάδες, έναντι -7,9 μονάδων τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξήθηκε στο 28% (από 26%), με το 35% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.
  • Επιδείνωση  των  εκτιμήσεων  των  καταναλωτών  για  την  οικονομική  κατάσταση  των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι  εκτιμήσεις  των  καταναλωτών  για  την  οικονομική  κατάσταση  του  νοικοκυριού  τους  τους προηγούμενους  12  μήνες  υποχώρησαν  ήπια  τον  Ιανουάριο,  με  το  σχετικό  ισοζύγιο  να διαμορφώνεται  στις  -13,9  (από  -12,4)  μονάδες.  Το  29%  των  νοικοκυριών  εκτίμησε  ελαφρά  ή αισθητή  επιδείνωση  της  οικονομικής  του  κατάστασης,  ενώ  το  11%  θεωρεί  πως  επήλθε  μικρή βελτίωση.
  • Εξασθένιση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι  προβλέψεις  των  καταναλωτών  για  την  οικονομική  κατάσταση  του  νοικοκυριού  τους  τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -1,6 (από  +1,5)  μονάδες.  Το  23%  των  νοικοκυριών  αναμένει  ελαφρά  ή  αισθητή  επιδείνωση  της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 22% προβλέπει μικρή βελτίωση.
  • Επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο υποχώρησε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις +9,4 (από +15,3) μονάδες. Το 22% των καταναλωτών (από 18%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 29% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις