Πολιτική

Γκουρία: Πρέπει να μειώσετε τις τιμές των προϊόντων


 Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στην αγορά προϊόντων, τονίζει σε συνέντευξή του  ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χοσέ Ανχελ Γκουρία.

Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους και σημειώνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά. Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή όσον αφορά τις κύριες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας λέει ότι «η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% μεταξύ 2007 και 2015, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στο 25%, με την ανεργία των νέων στο 50%, και η φτώχεια (σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα εισοδήματος) έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η κυβέρνησή της έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό, είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων, καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Η προώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμού σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών. Ετσι, θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 4,4% στο πραγματικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά δηλώνει πως «σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, συνιστούμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού. Αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να ενισχύσει τα έσοδα ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές και να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Ακόμα, τα «κόκκινα» δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά. Η μελέτη μας δείχνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των «κόκκινων» δανείων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι, ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν την πρόοδο που κάνουν στη μείωση των δανείων αυτών».

Ενώ για το αξιοπερίεργο οι τιμές των αγαθών να παραμένουν υψηλές παρά τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων απαντά πως «ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι μια σειρά από διαρθρωτικά εμπόδια και ο υπερβολικός διοικητικός φόρτος, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού εντός της ελληνικής αγοράς. Αυτές οι στρεβλώσεις είναι εις βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι μόνον να κερδίσουν έχουν από τον ισχυρότερο και υγιέστερο ανταγωνισμό. Ακριβώς αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του Εργου Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά που ξεκίνησε πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία μαζί της. Η άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε κομβικούς τομείς μπορεί να φέρει απτά οφέλη στους καταναλωτές και υψηλότερο τζίρο 5 δισ. ευρώ ετησίως».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις